Manifestation för Sveriges moskéer

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste veckans moskébränder har ett stort antal organisationer gått samman för att arrangera stödmanifestationer för muslimska församlingar i Sverige.

Flera muslimska organisationer har gått samman för att arrangera manifestationen till stöd för svenska moskéer.

– Vi är här för att ta ett tydligt ställningstagande emot det som sker. Vi, de här organisationerna tillsammans, har ett tydligt budskap om att det här är oacceptabelt och vill samtidigt skicka ett tydligt budskap till politiker om att det är dags att göra någonting åt de här typen av hatbrott, säger Mohammed Amin Kharraki från islamiska förbundet, som står vid Mynttorget i Stockholm.

Vid lunchtid på fredagen hölls manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholm hade några hundra människor samlats på Mynttorget.

– Jag anser att moskén är mitt andra hem, säger en person på plats om varför hon där för att visa sitt stöd.

Kulturministern: ”Vi kan inte huka oss”

Bland talarna på plats i Stockholm finns kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– De som nu attackerar och utför terror för det i syfte att skrämma och förminska. Därför är något av det viktigaste vi kan göra att inte låta oss skrämmas och inte låta oss förminskas. Vi kan inte huka oss, det låter hårt, men jag är ledsen, att bli kollektivt rädda är inget alternativ. Nu måste vi mer än någonsin hålla ihop, ses oftaste, kramas hårdare, sa hon i sitt tal.

Hon nämnde också att oavsett villken Gud man tror på så är det gemensamma att tron ger trygghet.

Den andra februari kommer Alice Bah Kuhnke att träffa flera företrädare från det muslimska civilsamhället för att ta de första stegen för Sveriges första nationella strategi mot islamofobi. En del av strategin är att sprida kunskap om vad islam är.

– Strategin kommer att arbetas fram tillsammans med det muslimska civilsamhället, men det kommer att handla om att sprida kunskap i hela landet.  Vi behöver lära oss om vad muslimer och islam är, uppenbarligen finns det alldeles för många fördomar som väcker rädslor och hat, sa Alice Bah Kuhnke.

Brott ska prioriteras och skydd mot lokaler öka

I sitt tal nämnde Bah Kuhnke också att brott som moskébränder kommer att prioriteras, att skydden mot lokalerna ska öka och att dialogen mellan muslimska organisationer och polisen ska bli bättre.

Andra talare under manifestationen hade krav på att Sverige skulle införa en bönegaranti som innebar att samhället ska ställa upp med lokaler ifall bönelokaler blir förstörda.

– Jag tycker det kom många intressanta förslag. Det är ju också kommunala angelägenheter, men vi behöver ju föra de här diskussionerna på många olika nivåer.

Tidigare i dag hölls en manifestation vid moskén i Uppsala som brandhärjades under gårdagen. Flera hundra personer upp, däribland civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Vi måste manifestera vårt stöd för religionsfriheten och för att människor ska känna sig trygga när de utövar sin religion. Det finns ett stort stöd för det bland Uppsalaborna och Sveriges medborgare och det är viktigt att visa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot moskén i Uppsala

Mer i ämnet