Foto: Frida Danielsson, ABC.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Manifestation mot utvisning av 18-åring

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal personer har samlats vid Migrationsverket i Solna för att protestera mot utvisingen av 18-årige Laziz Sharifov.

– Vi väntar på att få träffa hans handläggare och protestera mot utvisningen, säger Cassandra Lund, som går på samma skola som Laziz Sharifov i Haninge.

Enligt henne kom gruppen till platsen kring klockan 14. En vakt ska ha försökt stoppa gruppen från att komma in i lokalerna, men gruppen pressade sig in.

Efter det kallades polis till platsen, och två polismän finns nu där för att bevaka ordningen.

– Vi ger oss inte härifrån förrän vi får träffa en representant för Migrationsverket och framföra våra krav: Att Laziz ska släppas ur förvar där han har suttit i en månad, och att han och hans familj ska få uppehållstillstånd, säger Lina Thörnblom, som representerar Rättvisepartiet Socialisterna i Haninges kommunfullmäktige.

– Han kommer från Kazakstan och tillhör en minoritetsgrupp. Han har vänner och familj som blivit dödade, och han har själv blivit misshandlad och lever under hot. Migrationsverket tycker inte att det här är skäl nog att få stanna kvar. Han har dessutom bott här i sex år och tar studenten till våren. Han har levt sitt liv här.

ABC har tidigare rapporterat om protesterna mot att Laziz Sharifov ska utvisas. Han har bott i Sverige i sex år, och har bland annat vunnit SM-silver för Haninge boxningsklubb.

30 oktober sattes Laziz Sharifov enligt uppgifter på ett flygplan för att utvisas till Kazakstan. Men han gjorde motstånd och togs därför av planet. Han finns nu i Migrationsverkets förvar i Märsta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot utvisning av 18-åring

Mer i ämnet