Manifesterar mot dödligt våld i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer sköts ihjäl under förra året i Stockholms län. Av dem var sju personer under 30 år.

Som ett försök för att få stopp på det dödliga våldet arrangeras imorgon manifestaitionen ”Släng ditt vapen, skapa kärlek”.

– Arbete med manifestationen började för ungefär en månad sen i samband med Albymordet. Vi tyckte det var droppen och vi kände oss tvugna att göra något för att få vår röst hörd, säger Ceral Sayal, som är initiativtagare för manifestationen.

Den senaste tidens dödsskjutningar I Stockholm, senast I tisdags, då en 15-årig pojke miste livet, har fått allmänheten att sätta ned foten. Manifestationen, som kommer hållas på Sergels Torg under lördagen, väntas locka tusentals personer.

– Det är totalt oacceptabelt det som händer. 19-20-åringar ska inte behöva dö. Det är det som ger mig drivkraft och ork, säger Ceral Sayal.

– Jag vill se fler ungdomar som studerar och får ett yrke än att de dödar varandra, fortsätter hon.

Tror du att en manifestation kan göra skillnad?

– Vi kommer ju inte att kunna rädda världen. Men vi kommer att få vår röst hörd och det är viktigt. Om man är missnöjd med något  ska man agera, tycker jag.

De flesta skjutningar i Stockholm under de senaste fem åren har skett på allmän plats.

Antalet dödsskjutningar stiger

2012 dödades tre personer

2013 dödades sju personer

2014 dödades tio personer

2015 dödades elva personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.