Mannen med de tre fruarna bor bara i lägenheterna i Nacka tillfälligt. Foto: SVT

Mannen med de tre fruarna fick inte bostäderna i Nacka

Publicerad

Uppgifterna om att en syrisk man och hans tre fruar fått flytta in tre lägenheter i Nacka har skapat stor uppståndelse. Rykten har florerat att mannen och hans fruar ska ha fått lägenheterna – uppgifter som är felaktiga. – Man får hyra en lägenhet under två år sen ska vi sälja alla de här lägenheterna om två-tre år när behovet minskar, säger Mats Gerdau (M), kommunalråd i Nacka.

Det var i lördags när Sverigedemokraterna publicerade ett inlägg på sociala medier om att Nacka kommun köpt tre lägenheter till tre familjer som består av en man med tre fruar och 16 barn som diskussionerna tog fart.

– Det vi reagerar på är att i just det här fallet så handlar det om en familj som man fördelar på tre bostäder, en kostnad på närmare 14 miljoner kronor, det tycker vi är ett vansinnigt sätt att hantera kommuninvånarnas pengar på, sa David Bergqvist (SD) till SVT Nyheter på tisdagen.

LÄS MER: Nacka köpte lägenheter till nyanlända för hundratals miljoner

Tillfälliga bostäder

Mats Gerdau (M)

Men mannen och de tre fruarna har inte fått lägenheterna. I själva verket får de bo i lägenheterna endast under en begränsad tid. Nacka kommun har under 2016 och 2017 köpt in totalt 94 stycken bostadsrätter till en kostnad av 305 miljoner kronor. Det är så kallade genomgångslägenheter som, under en begränsad period, ska användas av nyanlända och andra människor som är socialt utsatta.

– Jag ser det som en jättestor utmaning, oavsett hur familjekonstellationerna ser ut, säger Mats Gerdau (M) kommunalråd Nacka kommun.

LÄS MER: Starka reaktioner på månggifte i Nacka – migrationsministern vill utreda

Socialdemokraterna i Nacka menar att det borde byggas hyresrätter som ungdomar och äldre skulle kunna ta del av.

– Det skulle också ge kommunen mer handlingsfrihet att ta emot nyanlända, säger Khashayar Farmanbar (S), socialdemokratiskt oppositionsråd.

Saknar kommunalt bostadsbolag

Bo Ohlson bor i Nacka

År 1996 sålde Nacka kommun drygt fem tusen lägenheter och i dag saknar kommunen ett kommunalt bostadsbolag. I fjol kom en ny anvisningslag om att kommunerna måste ta emot nyanlända och då Nacka har haft svårt att disponera bostäder har genomgångslägenheterna varit ett alternativ.

LÄS MER: Nacka får kritik – men är inte ensamma

– Kommunen har inget alternativ för det finns inga hyresrätter att disponera. Det finns inga kommunalägda bostäder och därför köper man in på öppen marknad, säger Bo Ohlson som bor i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer