Kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M), tycker inte att kommunen har backat. Foto: SVT/Nacka kommun

Nacka kommun köper Hells Angels-villan

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun köper nu det hus i Nacka som tidigare hyrts av Hells Angels och vars grannar högljutt protesterat mot planerna på att göra huset till ett flyktingboende.

Kommunen berättar nu om affären i ett pressmeddelande.

”I fastigheten har Hells Angels tidigare bedrivit olovlig klubbverksamhet. Förutom att villan kommer att fylla ett behov som bostad är det också positivt att den klubbverksamheten nu har upphört”, säger Mats Gerdau, (M) kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Huset med tomt köptes för närmare sex miljoner kronor, vilket var under utropspris.

Enligt Mats Gerdau ska villan användas som boende för nyanlända, som har fått uppehållstillstånd. En eller två familjer kommer kunna bo där under kortare tid medan de försöker etablera sig på arbetsmarknaden och kan skaffa eget boende.

– Jag tror att det kommer bli jättebra, säger Gerdau.

Tidigare har SVT Nyheter Stockholm berättat om de kraftfulla protesterna från grannarna som hellre ville ha kvar Hells Angels än att villan skulle bli boende för ensamkommande flyktingbarn.

Har Nacka kommun backat på grund av protesterna?

– Vi har aldrig sagt att vi har konkreta planer på att villan skulle användas som boende för ensamkommande flyktingbarn. En del i detta köpet har varit att vi vill bli av med Hells Angels för att motverka grov brottslighet, och en del har varit att vi behöver bostäder till nyanlända. Jag skulle verkligen inte säga att vi backat, säger Mats Gerdau.

Tidigare har Nacka kommun tvingats backa från att göra Villa Gadelius i Saltsjöbaden till ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Detta efter att det kom fram högljudda protester på ett informationsmöte, vilket gjorde att entreprenören som skulle driva boendet backade ur. Även i detta fall valde man att göra villan till ett boende för nyanlända med uppehållstillstånd.

– Vi har inte behov av ett HVB-hem för ensamkommande i kommunen, det behovet är täckt i dagsläget, säger Mats Gerdau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.