Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M). Foto: TT

Svenonius (M) om testet av ”Hesa Fredrik”: ”Människor blev rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen ljöd larmsignalen ”Hesa Fredrik” över Stockholm. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är kritisk till att ”faran över”-signalen inte gick ut till allmänheten.
– Människor blev rädda, säger hon.

Vid 22-tiden testades larmsignalen ”Hesa Fredrik” i Stockholm. Testet genomförs en gång i veckan för att kontrollera att allt fungerar som det ska, men hörs i vanliga fall inte ut.

LÄS MER: ”Hesa Fredrik” gick igång över Stockholm – tekniskt fel

Ingen ”faran över”-signal

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är ansvarig för landstingets krisberedskap och är kritisk till att ingen ”faran över”-signal skickades ut till stockholmarna.

– När ”Hesa Fredrik” har ljudit så ska det gå ut en signal om att faran är över. Det dröjde väldigt länge innan det kom en sådan signal, säger Irene Svenonius.

Hon säger också att dröjde till efter midnatt innan hon eller landstingsdirektören fick bekräftat att det inte var ett riktigt larm.

Vad innebär det att ”faran över”-signalen inte kom ut?

– Jag uppfattar det som att det hann spridas en oro hos allmänheten, säger Irene Svenonius.

LÄS MER: Så blir du bättre rustad för krisen

”Svårare att sprida korrekt information”

Irene Svenonuis beskriver det som ett problem att polisens, SOS Alarms och MSB:s hemsidor gick ner till följd av hög belastning.

– Det blir ju svårare att sprida korrekt information till såväl andra delar av krisledningen som till allmänheten, säger hon.

LÄS MER: Så gör du om Hesa Fredrik tjuter

Följde inte rutinerna

– Vårt krisledningssystem ska ju skapa trygghet för invånarna i hela Sverige. Det lyckades ju inte systemet med, eftersom det var en väldig brist på information och man följde inte de upparbetade rutiner som faktiskt finns, säger Irene Svenonuis.

Hon vill nu att MSB och regeringen ser över hur systemet för larm till allmänheten fungerar.

– Det som är viktigt är att den här händelsen utvärderas och analyseras så att vi säkerställer att vi får ett mer robust system, säger Irene Svenonius.

LÄS MER: Inte första missen med ”Hesa Fredrik”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer