Foto: TT

Maskerade gäng i Stockholmsattack

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal maskerade män drabbade samman med väktare och polis i centrala Stockholm på fredagskvällen.

Enligt polisens rapport ska målet med de maskerade männens samling i centrum ha varit att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott.

Polisen fick under fredagskvällen veta att flera personer planerade att vara i centrala Stockholm för att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. Informationen fick polisen via flygblad som delats ut av svartklädda personer före attacken, skriver polisen i sin rapport.

Efter våldsamheterna frihetsberövades en person, misstänkt för att ha misshandlat en polis. Personen som greps släpptes på lördagsmorgonen, men brottsmisstankarna kvarstår.

– Personen är inte längre frihetsberövad, men misstänks för brottet våld mot tjänsteman, säger Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen.

Ytterligare en handfull personer omhändertogs och avlägsnades från platsen. Därutöver har ett fall av brott mot knivlagen rapporterats.

Spekulation kring fotbollsfirmor

I media spekulerades det kring att de maskerade männen kunde vara anhängare till olika fotbollsfirmor – något som polisen inte kan bekräfta.

– Av den dokumentation vi har i nuläget så kan jag inte fastslå någon speciell gruppering, säger Towe Hägg till SVT Nyheter.

Har ni någon teori om vilken eller vilka grupperingar det var?

– Utredningen kommer att fortsätta och då får utredarna titta på de personer som kontrollerades för att se om det går att fastslå men idag kan vi inte göra det. 

Flygblad delades ut

I polisens rapport framgår det även att det före attacken delades ut flygblad av svartklädda personer maskerade med rånarluvor som bar armbindlar i okänd färg.

– Jag har ingen exakt formulering men det var i syfte att utsätta ensamkommade flyktingbarn för brott. Det är därför vi har upprättat en anmälan om stämpling till grov misshandel, säger Towe Hägg.

Uppnåddes det syftet?

Nej det har inte kommit in någon anmälan om misshandel i nuläget men är det någon som inte har gjort någon anmälan så hoppas jag verkligen att den personen gör det.

I en film som Aftonbladet publicerat syns hur ett stort svartklätt, maskerat gäng ger sig på ett antal väktare vid Sergels torg.

Vet du mer eller har du bilder? Kontakta oss på: svtnyheter@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.