Foto: Elisabeth Massi Fritz

Misstänkt gruppvåldtäkt överklagas igen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan överklagade åklagaren domen i det uppmärksammade fallet om en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja. Nu står det klart att även kvinnan, via sitt målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz, överklagar domen.

Redan när domen kom i december sa målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz att den kommer att överklagas.

– Domen är en skam för vårt rättssystem, sa Massi Fritz till SVT efter att tingsrätten gjort sin bedömning.

Gruppvåldtäkt i Fittja

I sin överklagan skriver Elisabeth Massi Fritz att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av bevisningen och även en felaktig bedömning av målsägandens berättelse.

Telefoner ska undersökas

Förra veckan överklagades domen av åklagaren i fallet. Både målsägande och de åtalade har hävdat att händelsen ska ha filmats, men ingen film har kunnat hittas på de telefoner som varit beslagtagna.

– Om man hittar någon film kan det antingen stärka det som målsägande hävdat, eller tvärtom kan det visa att det inte skett någon form av övergrepp, sa Markus Hankkio till SVT i torsdags.

Har velat tömma telefonerna sedan tidigare

Nu har telefonerna skickats till tyska experter som hoppas komma åt innehållet i telefonerna. Att innehållet på telefonerna skulle återskapas är något som målsägarbiträdet begärt sedan tidigare.

– Överklagan ska prövas oavsett om filmerna kommer fram eller ej. Men vi hoppas även att någon film som visar vad min klient har blivit utsatt för kommer fram. Jag har under lång tid begärt att telefonerna ska tömmas och att filmmaterial som kan vara raderat skall återskapas. Jag begärde det redan innan huvudförhandlingen började, skriver Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till SVT.

Sammanlagt fem män åtalades i målet, tre av dem för grov våldtäkt och två för medhjälp till brottet. Alla friades av tingsrätten strax före jul, men domstolen kritiserade i hårda ordalag polisutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet