Foto: Ur Polisens förundersökning/TT

Friande dom efter misstänkt våldtäkt överklagas – tyska experter undersöker mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren kommer att överklaga de friande domarna i Fittjafallet där fem män stod åtalade för inblandning i en misstänkt gruppvåldtäkt. Tyskland har kommit längre i den tekniska utvecklingen och man tar hjälp av experter därifrån för att kunna ta sig in i telefoner som kan innehålla bevis.

De fem män som stod inför rätta misstänkta för inblandning i en gruppvåldtäkt i Fittja friades från anklagelserna i december. Som Metro var först med att berätta meddelade åklagare Markus Hankkio i dag att han kommer att överklaga till hovrätten, eftersom det finns en chans att komma åt innehållet i telefoner som ska ha filmat händelsen.

– Man har haft tre telefoner i beslag som tillhört två av de fem män som stod åtalade. Eftersom man inte haft tillgång till koder och liknande har man inte kunnat komma åt innehållet, säger åklagare Markus Hankkio.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Större möjlighet i Tyskland

Både målsägande och de åtalade har hävdat att händelsen ska ha filmats, men ingen film har kunnat hittas på de beslagtagna telefonerna. I Tyskland har den tekniska utvecklingen kommit längre.

– Svensk polis har inte samma möjlighet att ta sig in i telefonen, utan i detta fall är det Tyskland som har den möjligheten, säger Markus Hankkio.

Kan få betydelse för undersökningen

– Om man hittar någon film kan det antingen stärka det som målsägande hävdat, eller tvärtom kan det visa att det inte skett någon form av övergrepp.

Sista dag för överklagan är på tisdag nästa vecka men åklagaren skickar sannolikt in den redan på fredag. Undersökningen av telefonerna beräknas ta upp till fyra veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet