Ett fall av mässling har upptäckts på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: TT

Mässlingsfall upptäckt på Södersjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av mässling har upptäckts på Södersjukhuset i Stockholm. Personen har under helgen den 21 och 22 april varit på Södersjukhusets akutmottagning och Rosenlunds närakut.

En smittspårning enligt de fastställda rutinerna pågår. Personal från Södersjukhuset och Rosenlunds närakut kommer att ringa upp personer som kan ha smittats under helgen. Förutom att kontakta personerna per telefon skickas också brev till berörda.

– Den smittade personen har isolerats och får nu infektionsvård, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm.

Erbjuds behandling

Landstinget fokuserar på att kontakta de som är födda mellan 1960 och 1980, som har befunnit sig på båda akutmottagningarna under den tid som patienten har befunnit sig på sjukhusen.  

– Vi är måna om att fånga upp personer som är riskutsatta. Därmed förhindrar vi smittspridning. Om vi bedömer att de är mottagliga erbjuds de en förebyggande behandling, säger Per Follin.

Oklart om fler smittats

Däremot går det inte att säga hur stor risken är att någon har blivit smittad. Är man mottaglig och kommer in till sjukhuset inom tre dygn ges ett vaccin och om man inte hinner inom tre dygn har man upp till sex dygn på sig som läkare kan ge immunoglobulin.

Har man drabbats av mässling tar det ungefär en till två veckor att bli helt återställd.

– Alla blir inte helt återställda. 30 procent av dem som drabbas får komplikationer i luftvägarna eller öronen, säger Per Follin.

Om mässling

– Mässling är en luftburen smitta, men smittar bara personer som inte har haft mässling, eller dem som inte är vaccinerade.

– De flesta som är födda före 1960 har haft mässlingen och kan inte bli smittade. Personer som är födda mellan 1960- och 1980 har större risk att bli smittade. Medan personer som är födda 1980 i allmänhet har fullgott skydd.

– Den som är orolig över att ha blivit smittad av mässling kan alltid ringa 1177 Vårdguiden för att få hjälp att bedöma symptom eller för att få råd om var man kan söka vård.

– Eftersom mässling är så smittsamt ska du alltid ringa först till vårdmottagningen i stället för att åka direkt dit. Om du behöver träffa en läkare kan du då få gå direkt till ett undersökningsrum utan att först vänta i väntrummet. Då kan du undvika att andra smittas. Det gäller också för barn.

Fakta: SLL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.