Matbutiker öppnar tidigare för riskgrupper i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Flera matbutiker i Stockholm väljer nu att öppna en timme tidigare på morgonen. Under den timmen ges coronavirusets riskgrupper möjlighet att handla i lugn och ro i en nystädad butik.

När klockan slår 07.00 slår handlaren Andreas Gruber upp dörrarna till sin matbutik i Brevik på Lidingö. I vanliga fall öppnar han klockan 08.00, men från och med idag avsätts en extratimme för de personer som tillhör en riskgrupp.

– Det har varit mycket positiva reaktioner och hurra-rop. Nu vågar anhöriga släppa ut sina äldre, säger handlaren Andreas Gruber.

Drygt tio pensionärer har tagit sig till butiken tidigt på morgonen. Och initiativet välkomnas.

– Det är alldeles utmärkt, man kan förmoda att det inte är så många pensionärer som bär med sig coronasmitta, säger 90-åriga Lidingöbon Hans Rydén.

Flera stora butikskedjor väljer nu att hålla extraöppet under tiden som samhället är drabbat av coronaviruset. Beslutet gäller tills vidare.

Hur har morgonen varit så här långt?

– Det har varit ett lugnt tempo, vissa som normalt brukar vara här i tio minuter, har varit här inne i mer än en halvtimme, säger handlaren Andreas Gruber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.