Hundratals kom till manifestationen. Foto: TT

”Me too”-manifestationen på Sergelstorg

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Sverige samlas människor i dag för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp. Tusentals har anmält sitt intresse på Facebook. Först ut var Stockholm och Sergels torg.

På Sergels torg drog manifestationen i gång klockan 11. Där har hundratals människor samlats och publiken vid scenen växer i antal hela tiden. Det är män och kvinnor i alla åldrar och en hel del barnfamiljer.

I publiken står Oscar Bolyos.

– Det har varit en dålig vecka för män. Den har bevisat att det är kvinnor som gör förändring. Jag är väldigt berörd av det som hänt, säger han om #metoo-kampanjen.

Vid manifestationen i Stockholm deltar bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

– Jag är glad över att det här är en djup samhällsdebatt nu, säger Regnér.

”Inte vad jag ville”

Hon berättade också om en egen erfarenhet av sexuella trakasserier från sin tid inom politiken. Som ”ung och entusiastisk” politiker, på väg till ett EU-möte tillsammans med en högt uppsatt politiker, visade det sig att de var ute i väldigt god tid. Politikern föreslog att de skulle stanna till på en restaurang. Det var mörkt där inne och plötsligt känner Åsa Regnér hans händer över sin kropp.

– Det var inte vad jag ville. Jag ville prata om politik, säger Regnér till publiken vid manifestationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet