Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medlemsrusning i Botkyrka inför S-möte Foto: SVT

Medlemsrusning i Botkyrka inför S-möte

Uppdaterad
Publicerad

Efter den lokala partistriden har nya medlemmar rusat för att gå med i Socialdemokraterna i Botkyrka senaste dagarna.   Problematiskt, anser Åsa Westlund, distriktsordförande för partiet i Stockholm, eftersom tillströmningen kommer i samband med att ett sms cirkulerar där personer erbjuds gratis medlemskap och uppmanas till att rösta på ett visst sätt.

Enligt uppgifter till Dagen Eko är det runt 90 nya medlemmar på mycket kort tid. Ökningen kommer inför mötet den 18 mars då Botkyrkas socialdemokrater ska utse en ny gruppledare, tillika kandidat till ny kommunstyrelseordförande. För att få rösta på mars-mötet måste man ha varit medlem i partiet i minst en månad.

Åsa Westlund, distriktsordförande för partiet i Stockholm, vill inte bekräfta siffran men säger till SVT att det är ungefär så många. Och trots att man vill ha nya partimedlemmar är den nya tillströmningen problematisk och oroande säger hon. Hör mer i videon ovan.

Strid inom partiet

Tillströmningen av nya medlemmar kommer i kölvattnet av striden inom partiet i kommunen. Den förre kommunstyrelseordföranden Ebba Östlin avgick tidigare i februari sedan hon förlorat en förtroendeomröstning på ett medlemsmöte den 28 januari.

Enligt vissa uppgifter ska det ha varit en kupp genomförd med hjälp av personer med kopplingar till kriminella gäng. Enligt partiets egen utredning har det inte funnits en sådan infiltration.

Partiet ska nu utreda om medlemmar rekryterats på ett oegentligt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet