Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mer än var tredje barn kan inte simma

Publicerad

Simkunnigheten bland barn mellan 4 och 17 år ökar blygsamt. En ny undersökning från Svensk simidrott visar att 63 procent av barn och unga kan simma, det är en ökning med en procent jämfört med föregående år.

– Vi måste jobba hårdare med det här, säger Michelle Asprou, som är simkunnighetsansvarig på Svensk simidrott.

SVT träffar Michelle Asprou på Svensk simidrott vid Järvabadet i norra Stockholm. Här erbjuds simskola för 100 kronor, för att alla barn ska ha möjlighet att lära sig simma.

Trots att Sverige ligger högt i simkunnighet jämfört med andra länder, så finns det fortfarande ett stort jobb att göra enligt Svensk simidrott.Statistiken visar att så många som 37 procent av barn och unga mellan 4 och 17 år saknar simkunskap.

– Det är ett efterspel av pandemin. Det har inte varit naturligt att bada, men vi är på väg åt rätt håll, säger Michelle Asprou, som är simkunnighetsansvarig på Svensk simidrott.

Hör mer om barn och simkunnighet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.