Rekordvärme – då ökar antalet drunkningsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgen har präglats av värmerekord – och med det flera drunkningstillbud runt om i landet.  

Flera av olyckorna har haft dödlig utgång. Bland annat i Vaxholm där en man föll överbord och omkom på söndagen.  

2018, då det var en rekordvarm sommar, omkom 135 personer i drunkningsolyckor.  

Under år då somrarna inte varit fullt så varma, som ifjol och året innan, har antalet omkomna i drunkningsolyckor legat på 97 respektive 77 enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik. 

Flera olyckor i helgen

Under den gångna midsommarhelgen har det varit rekordvarmt väder. Och då ökade genast även antalet drunkningstillbud runtom i landet. Minst fyra personer har omkommit. En äldre man omkom i Vaxholm på söndagen.

– Observatörer från land såg några som ropade efter hjälp. Senare fick vi bekräftat att en person, en äldre herre, hade ramlat överbord, säger Laila Kärrhage, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen, till TT.

På söndagen omkom också en äldre man i Olofström. En man i 65-årsåldern i Åsele omkom tidigare under helgen. Och i torsdags omkom en man i 40-årsåldern i en drunkningsolycka i Hudiksvalls kommun.

Livräddningssällskapet: Lägg bort mobilen

Louise Brädde på Svenska Livräddningssällskapet är inte överraskad att drunkningsolyckorna ökar då värmen stiger. Hon uppmanar alla att årligen testa simkunnigheten, eftersom den är en färskvara. Men också att hålla uppsikt över varandra.  

– Lägg bort mobilen. Vi ser en ökning av att man sitter med sina mobiler på stranden istället för att vara med dem man är och badar med. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.