Mer framtidstro på Järva jämfört med i övriga Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Av Järva-borna är det fler än i övriga Sverige som tycker att utvecklingen ”går åt rätt håll”. Den positiva synen gäller både på den egna stadsdelen och Sverige i stort.

Idag publiceras en ny opinionsundersökning gjord av Novus inför startskottet på Politikerveckan Järva 2017.

Håkan Wiclander, chef på ABF Stockholm, som tillsammans med ideella föreningen The Global Village beställt undersökningen, menar att den indikerar att det finns en skillnad mellan vad som rapporteras om Järva och vad som faktiskt upplevs av den som lever i Järva.

Politikerveckan i Järva

45 procent svarar att utvecklingen i Sverige går åt ”rätt håll”. 32 procent anser att den går åt fel håll. Motsvarande siffror hos svenska allmänheten är: rätt håll 39%, fel håll 45% (Annan Novus från maj 2017).

– Mig veterligen har denna typ av opinionsundersökning aldrig genomförts enbart i Järvaområdet där människor som lever och verkar fått ge sin bild. Istället förekommer åsikter och svartmålande uttalanden från andra om området som har mycket lite att göra med den verklighet som opinionsundersökningen visar, säger Håkan Wiclander, chef på ABF Stockholm.

Järvas invånare tycker också tycker att utvecklingen i stadsdelen där man bor i högre grad går åt rätt håll (44%) än åt fel håll (36%). 63% tror att deras barn kommer ha det lika bra, eller få det bättre i framtiden sett till hur de själva har det idag.

– Min uppfattning är att den kraft som finns i Järva uppstår när människor går samman, delar kunskap och engagerar sig. Det finns en stark önskan om positiv samhällsutveckling och man tycker att riktningen går åt rätt håll, säger Håkan Wiclander på ABF.

Undersökningen visar:

  • Knappt hälften tycker att Sveriges utveckling går åt rätt håll. Det är fler som tycker att utvecklingen i Sverige går åt rätt håll (45%) än åt fel håll (32%). Motsvarande siffror hos svenska allmänheten är: rätt håll 39%, fel håll 45% (Annan Novus från maj 2017).
  • Man tycker även att utvecklingen i stadsdelen där man bor i högre grad går åt rätt håll (44%) än åt fel håll (36%)
  • 63% tror att deras barn kommer ha det lika bra, eller få det bättre i framtiden sett till hur de själva har det idag, medan 27% tror att de kommer att få det sämre.
  • Skola, invandring och sjukvård är de viktigaste politiska frågorna. Samma topp 3 som hos svenska allmänheten, men där är sjukvården viktigast, sedan invandring och skola på tredje plats.
  • Lag och ordning, integration och arbetsmarknad är de viktigaste politiska frågorna för stadsdelen där man bor.
  • 59% av de tillfrågade har förtroende för polisen. Detta är ungefär vad svenska allmänheten också har.
  • 31% har förtroende för medier generellt, vilket ligger under svenska allmänhetens förtroende.
  • 59% känner sig trygga där de bor, 22% otrygga.
  • Lokal partisympatiundersökning: Vid en jämförelse mellan dessa stadsdelar och den svenska allmänheten så skiljer de sig i huvudsak på tre partier: SD ligger lägre (10%), KD ligger lägre (1,3%) och S ligger högre (37,5%) än i landet i övrigt.

Undersökningen i sin helhet: Opinionsundersökning Järva 2017 »

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet