Arkivbild Frihamnen Foto: TT

Ännu ett oljeutsläpp – denna gång i Frihamnen

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare olja har hittats i vattnet i Stockholm, i Frihamnen. Kustbevakningen är på plats och man utreder om det finns ett samband med oljan som hittades längs Sandhamnsleden igår.

Under morgonen har Kustbevakningen upptäckt ytterligare oljeutsläpp i vattnet i Stockholm, denna gång i Frihamnen. Prover har tagits och skickats på analys för att utreda om det är samma olja som igår hittades i Sandhamnsleden.

– Vi undersöker just nu om det finns ett samband mellan utsläppen, det kan vara två skilda utsläpp, säger Mattias Lindholm, presstalesperson påKustbevakningen.

”Lite olja men stor spridning”

Kustbevakning fortsätter idag leta efter olja och utreda vad som kan ha orsakat utsläppen. Misstankarna om brott mot lagen om utsläpp från fartyg kvarstår.

Kustbevakningen uppger att mängden olja som hittats är liten men att den spridit sig över ett större område. På grund av dålig sikt till följd av vädret har Kustbevakningen inte kunna flyga med flygplan över området för att kartlägga spridningen. Under dagen kommer en av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar flyga över de aktuella områdena.

– Vår personal med dykare fortsätter leta efter olja i Sandhamnsleden, både på- och under ytan, vi kan inte utesluta att oljan har sjunkit, säger Mattias Lindholm.

Än så länge har de inte fått in några larm om skadade djur eller natur till följd av utsläppet.

Några utsläpp i veckan – i hela landet

Två oljeutsläpp i Stockholms vatten i samma vecka hör inte till vanligheterna. I vanliga fall får Kustbevakningen larm om några utsläpp i veckan, men då i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer