Foto: KustbevakningenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Konstaterat oljeutsläpp i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen är Kustbevakningen på plats i farleden mellan Vaxholm och Kanholmsfjärden för att bekämpa ett oljeutsläpp.
– Vi har fått bekräftat att det är en mineralolja som hittats i vattnet, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Prover togs i vattnet under eftermiddagen som skickades till räddningstjänsten för analys. Proverna har konstaterat att det rör sig om ett utsläpp av en mineralolja.

– Oljan är inte farlig för människor men som alltid med oljor så har det en negativ effekt på miljön, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Förundersökning om brott mot lagen om utsläpp från fartyg

Foto: SVT Grafik

Än så länge vet man inte varifrån ämnet i vattnet kommer. Kustbevakningen har inlett en förundersökning om brott mot lagen om utsläpp från fartyg.

– Det har visat sig att oljan löser upp sig och minskar vid ytan, det gör den svår att sanera, säger Mattias Lindholm.

Kustbevakningen kommer att ha personal på plats under natten och i morgon bitti ska man flyga över området för att se vilken omfattning det är på utsläppet.

– Av det vi har sett och ser på ytan nu bedömer vi att läget är under kontroll, men vi väljer att stanna kvar till imorgon för att vara säkra. Det kan vara så att ytterligare åtgärder kan behövas, säger Kustbevakningens räddningsledare Filip Lundgren.

Strax innan 19 på kvällen meddelar Kustbevakningen att den synbara oljan minskat under eftermiddagen och därför kommer man göra en ny bedömning under onsdagsmorgonen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer