Civilminister Lena Micko (S) anser inte att det finns skäl för att låta Region Stockholm pausa eller slippa inbetalningar till utjämningssystemet. Foto: TT

Micko (S) ger Stockholm kalla handen om utjämning

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm vill slippa betala ut pengar till andra delar av landet genom utjämningssystemet, på grund av coronakrisen. Men regeringen säger nej.

Civilminister Lena Micko (S) anser inte att det finns skäl för att låta Region Stockholm pausa eller slippa inbetalningar till utjämningssystemet. Regionen har skrivit till regeringen och begärt det.

– Nej, det tycker jag inte. Men jag ska vara ödmjuk och säga att hemställan ska behandlas, säger civilminister Lena Micko (S).

Hon framhåller att det nationella utjämningssystemet för att fördela bördor mellan rikare och mindre välbeställda regioner och kommuner har stöd av en bred majoritet i riksdagen och att det nyligen ändrades.

Stockholm bättre förutsättningar att klara pandemin

Region Stockholm har varit en av de starkaste kritikerna av förändringarna eftersom resultatet blev ökade inbetalningar för regionen.

– Syftet med utjämningen är att hela landet ska leva, framhåller Micko och tillägger att Stockholm har bättre förutsättningar än andra att klara också pandemin.

Hon understryker att regeringen också har skjutit till många miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner och därutöver lovat täcka extrakostnader som pandemin gett. Och dörren för ytterligare tillskott är inte stängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.