Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parkarbetaren Mikael Nilsson visar var han hittade den senaste döda måsen, som var smittad av fågelinfluensan. Foto: Susanna Forssblad/SVT

Mikael letar döda fåglar i Sundbyberg – över tusen smittade av fågelinfluensan

Publicerad

Parkarbetaren Mikael Nilsson åker runt Lötsjön i Sundbyberg varje morgon för att kontrollera om det finns nya fåglar som smittats av fågelinfluensan. Under måndagen påträffades två döda fåglar i Sundbyberg.

– En av dessa var en mås som föll ner från himlen, precis framför min kollega, säger Mikael Nilsson.

Sökandet efter framförallt måsar som smittats av fågelinfluensan fortsätter efter att 800 döda fåglar hittades vid Råstasjön i Solna i förra veckan. I och omkring Råstasjön och närliggande Lötsjön i Sundbyberg har det nu hittats totalt cirka 1 350 döda fåglar, främst måsar, sedan det första fyndet för cirka en månad sedan.

Ständigt letande

Vid den betydligt större sjön Råstasjön är det ett företag, anlitat av Solna stad, som sköter inspektionerna där de samlar döda fåglar.

– De är där tre gånger i veckan och letar, säger Filip Sörensen, driftingenjör på Solna stad.

Fåglarna skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för destruktion. 

Se parkarbetaren Mikael Nilsson visa var han hittade de senaste döda måsarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.