Mödravårdscentraler ska fö utökat uppdrag Foto: Tore Meek

26 miljoner ska avlasta förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Fyra utvalda mödravårdscentraler i Stockholms län ska få utökat uppdrag. Nu vill landstinget satsa 26 miljoner kronor som ska avlasta förlossningsklinikerna.

Kvinnor som känner sig oroade över minskade fosterrörelser eller som behöver amningshjälp ska i framtiden kunna vända sig till utvalda mödravårdscentraler istället för en förlossningsklinik.

– I dag söker många gravida akut till förlossningsenheterna med besvär som inte kräver akutsjukhusens resurser utan kan tas om hand av andra delar av vården. Nu ger vi de här kvinnorna en bättre tillgång till mödravårdscentralerna samtidigt som vi avlastar och frigör resurser i den ansträngda situation som förlossningsvården står inför, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Öppet till 22:00

Stockholms läns landsting vill ge fyra utvalda mödravårdscentraler ett utökat uppdrag som innebär längre öppettider och helgöppet. Hit ska oroliga föräldrar vända sig med amningsproblematik eller förlossningsrädsla. Syftet är att avlasta den redan hårt belastade förlossningsvården.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) tycker att idén är bra, men för sent påkommen.

– Det är alldeles utmärkt, och det är en satsning som borde ha gjorts för länge sedan. Många barnmorskor på förlossningskliniker vittnar om samtal från många oroliga blivande föräldrar, och kan man lätta på trycket på det här sättet är det bra, säger Dag Larsson (S).

Däremot är Dag Larsson kritisk till hur det ser ut inom förlossningsvården i stort i länet.

– Vi står inför en mycket, mycket svår förlossningssituation i Stockholm när Södra BB och BB Sophia läggs ner. Det är djupt upprörande att de 4.000 förlossningsplatserna på S:t Görans sjukhus ser ut att skjutas upp ytterligare. Det går att få igång förlossningsverksamhet på S:t Görans sjukhus betydligt tidigare än 2020, som det pratas om nu, säger Dag Larsson (S).

Förlossningspengar

Regeringen har avsatt pengar för satsningar på förlossningsvården, och satsningen som landstinget vill göra är en del av regeringspengarna. 

Den 1 juni ska Stockholms läns landsting lämna in sin ansökan om att få ta del av regeringspengarna, men enligt landstingsråd Ella Bohlin (KD) talar allt för att ansökan går igenom. 

Men vilka mödravårdscentraler som det skulle kunna handla om är för tidigt att säga. 

– Det är viktigt att man kanske har en enhet i söder, en i norr, en i ost och en i västra delen utav länet. Det är viktigt att få en bra geografisk spridning men också andra faktorer kommer att spela in, exempelvis närheten till ett akutsjukhus, säger landstingsråd, Ella Bohlin (KD).

Den 24 maj fattar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om satsningen.

De mödravårdscentraler som får ett utökat uppdrag ska:

  • Utöka öppettiderna till kl 22, eventuellt även under helger
  • Ta emot kvinnor som är oroade över minskade fosterrörelser
  • Ha mottagning för kvinnor med amningsproblematik
  • Ha mottagning för kvinnor med förlossningsrädsla
  • Ta emot kvinnor med omedelbart behov av mödravård som inte behöver åka in till förlossningsenhet eller akutsjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet