Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 90 år gamla minan upptäcktes av en privatperson som var ute på Mysingen i Stockholms skärgård. Röjdykare sprängde minan sent på måndagskvällen. Foto: Fotot: Försvarsmakten

Mina från 30-talet hittad i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

En mina från 30-talet sprängdes av marinens röjdykare sent på måndagskvällen vid Mysingeholm öster om Muskö i Stockholms skärgård. Minan som började tillverkas 1931 upptäcktes av en privatperson som var ute på sjön med sin båt. 

– Han anmälde att han hittat något som såg ut som en mina, säger Melina Westerberg, kommunikationschef Fjärde Sjöstridsflottiljen.

Minan var så rostig att det inte gick att bedöma om den var skarpladdad eller om det var en övningsmina.

– Dykarna tog det säkra för det osäkra och sprängde minan. Det blev en stark smäll, säger Melina Westerberg, kommunikationschef Fjärde Sjöstridsflottiljen.

Hur stark smällen blir beror på olika faktorer, bland annat hur djupt minan ligger i vattnet, vilket vattendjup det är och hur botten ser ut, berättar Melina Westerberg. Efter gårdagens sprängning går det inte att avgöra om minan var skarpladdad men ibland kan smällen ge en hint.

– Ibland kan det höras två smällar. Först av vår sprängladdning och sen en ytterligare när själva minan sprängs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.