Visa alla (4)
Visa alla (4)

Minnesmonument över folkmord invigdes

Uppdaterad
Publicerad

Det var en historisk dag i Botkyrka idag då flera hundra personer närvarade vid avtäckningen av det första syrianska minnesmonumentet i Sverige dedikerat folkmordets offer 1915, även kallat Seyfo.

Idag hölls en högtidlig ceremoni vid S:t Petrus & Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Botkyrka. Energiminister Ibrahim Baylan (S) talade, representanter för olika samfund talade, ambassadörer talade och riksdagsledamöter talade.

Minnesmonumentet som idag avtäcktes är Sveriges första syrianska minnesmonument.

– Med detta monument vill vi hedra de oskyldiga som föll offer för Seyfo, folkmordet och det systematiska förföljandet på kristna i det forna Osmanska riket, säger Josef Aslan, ordförande i Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund till SVT Nyheter Stockholm.

”Historien upprepar sig”

– Det är viktigt att vi kommer ihåg. Att det människor gör mot varandra inte faller i glömska. För när det faller i glömska är det mycket lättare att återupprepa, sa Ibrahim Baylan under sitt tal.

Invigningsceremonin ramades in av musik från syrisk-ortodoxa scoutkårer från Tensta, Botkyrka, Södertälje och Enköping.

– För hundra år sedan, för 82 år sedan, för 56 år sedan, för 50 år sedan, för 23 år sedan, för 21 år sedan. Seyfo, Förintelsen, Jugoslavien, Tibet, Rwanda. Och just nu idag i denna sekund. Historien återupprepar sig, sa Katarina Berggren (S), ordförande i Botkyrkas kommunstyrelse, under sitt tal.

SVT Nyheter Stockholm: Vad har ni fått för reaktioner på monumentet?

– Folk säger äntligen. Det har inte funnits någon plats att minnas dessa offer. Man har varit rädd för att drabbas av repressalier från den turkiska staten, att man drabbas hårt i hemlandet, de små skaror som finns kvar. Men vi kan inte vara rädda för evigt. Man måste ha en plats för att påminna kommande generationer om vad den syrianska befolkningen har gått igenom, säger Josef Aslan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet