Misär i EU-migranternas kåkstäder

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kylan kommit till Stockholm, och för en del som bor här blir det särskilt svårt då. I förorterna har det växt upp läger där EU-migranter har byggt upp permanenta skjul. ABC åkte dit och möttes av vad som kan beskrivas som ren misär.

Dragosh visar runt i lägret där han brukar sova, när han förlorat lotteriet om en plats på härbärge. Runt om i leran står skjul byggda av masonit och plastbitar.

– Ibland sover jag här när jag haft otur och dragit nitlott om platserna på härbärge, berättar han.

Det är nämligen genom lotteri som det avgörs vilka som får de sista sängplatserna på EU-härbärget Vinternatt, som brukar vara fullbelagt.

Det är svårt att föreställa sig att människor verkligen lever här i det som liknar en kåkstad, gömda längs med järnvägsspåret i en söderförort. Men de brandfarliga skorstenarna som monterats på skjulen för att man ska kunna hålla lite värme, talar sitt tydliga språk.

Lämnade sin tvååring i Rumänien

Det är första gången som Sorina är i Sverige. Hon har aldrig varit borta från sin tvååriga dotter förut. Men hemma i Rumänien kan familjen inte försörja sig. Och nu är hon här för att tigga på gatan, eller som drömmen är, hitta ett jobb.

– Jag kan inte vara glad här. Jag tänker på min familj hela tiden, de är så långt borta. Men jag har inget alternativ.

Dragosh är här med sin fru. Han söker förtvivlat arbete, hon tigger på gatan. Hon är gravid, men ändå måste hon ibland sova här ute när det saknas plats på härbärget.

– Jag letar efter jobb om jag får det så kan jag erbjuda henne någonstans att bo, säger Dragosh.

Upp till 100 personer i lägret

Mellan 60 och 100 personer bor här Högdalen i skjul och husvagnar. Och boplatser finns på fler ställen. Enligt uppsökarenheten på Stockholms socialtjänst, har man nyligen hittat ett annat, nytt husvagnsläger med 150 personer.

Situationen i lägret i Högdalen går inte att beskriva på annat sätt än som en ren misär.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kommenterade i ABC:s studio hur hon tycker att problemet med bostadslösa EU-migranter ska tacklas.

I en enkät som Sveriges Radio skickade ut till landets kommuner  i november och december, svararade 67 kommuner att de hade hemlösa EU-migranter. Bara nio svarade att man hade härbärgen dit de är välkomna.

I Stockholm öppnar i dagarna ett extra akut härbärge i Filadelfiakyrkans lokaler, vilket betyder att det finns 58 sovplatser inomhus. Men de flesta hemlösa EU-migranter sover utomhus eller i läger som det i Högdalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet