Foto: Emil Larsson/SVT

Tvångsintagen 21 gånger – här portas Sanne från härbärget

Uppdaterad
Publicerad

Många psykiskt sjuka lider också av missbruk. En del hamnar till slut i hemlöshet och minst 100 personer i Stockholms län kastas mellan två lagstiftningar.

SVT filmade när härbärget stänger dörren för 29-åriga Sanne. I rabatten utanför ligger en påse med vitt pulver.

Sedan mentalsjukhus, som till exempel Beckomberga i Stockholm, stängdes på 1990-talet har den psykiatriska vården utgått utifrån att psykiskt sjuka ska bo i egen bostad. I stället för att bo långa perioder på vårdhem, ska man själv söka vård på olika privata, kommunala och landstingsdrivna öppenvårdsenheter.

I dag vet man att en del inte klarade det livet. De blev hemlösa eller sjuka. En del dog.

Vem kan rädda Sanne?

Psykiatrichef: Vem som helst kan beställa en påse heroin på internet

SVT Stockholm har granskat hur drogmissbruk, som brett ut sig bland utsatta med psykisk ohälsa, kraftigt försämrar deras chanser att få psykiatrisk vård.

Svante Nyberg, chef för Stockholms södra psykiatri, är en av de som ansvarar för att drabbade människor ska få hjälp. Men han menar att den nya samhällssituationen har försvårat uppdraget.

– När psykiatrireformen infördes så tror jag inte att någon tänkte att det skulle vara möjligt att beställa hem en påse heroin på internet. I dag kan vem som helst göra det. Det tycker jag är ett väldigt starkt skäl för att ompröva de strukturer vi byggt för att klara det här. Samhället, världen, ser helt annorlunda ut, säger han.

“Man kan inte bo på psyk. Man kan inte bo på en avgiftning.”

SVT Stockholm har följt 29-åriga Sanne, under tre års tid. Hon lider av posttraumatiskt stressyndrom, anorexi, ångest och drogmissbruk. 

Sedan 2016 har hon låsts in akut på psykiatrisk tvångsvård 21 gånger, efter livshotande drogpsykoser ute på stan. Sedan släpps hon ut till härbärgen och till gatan där hon återfaller i drogmissbruk.

Fyra gånger har hon låsts in för tvångsvård enligt lagen för vård av missbrukare, LVM.

I dag är hon hemlös. Ibland finns det plats för henne på härbärge, ibland inte.

Sanne är lovad en plats på ett härbärge under natten, men nekas eftersom hon kommer försent. Foto: Emil Larsson/SVT

– Man kan inte bo på psyk. Man kan inte bo på LVM. Man kan inte bo på en avgiftning, säger Sanne själv om vad som är problemet för henne.

Och samtidigt kan du inte bo själv heller? Det funkar inte?

– Nej. 

I Stockholm har 43 procent av de hemlösa så pass påtagliga psykiska problem att det medför behov av behandling, enligt siffror från Stockholms stad.

Johan Franck, chef beroendeakuten Sankt Görans. Foto: Emil Larsson/SVT

Johan Franck, chef för beroendeakuten på Sankt Görans sjukhusområde, bekräftar att psykiatrin inte har något ansvar för patienters boende.

– Vi kan ju inte erbjuda tak över huvudet på ett sjukhus. Det är ett kommunalt ansvar. Vår uppgift är att bedöma det medicinska, akuta, psykiatriska vårdbehovet. Och det gör vi hela tiden.

Sjukvård och tak över huvudet är alltså två helt olika saker i dagens Sverige. Man kan som Sanne vara väldigt vårdkrävande, men inte kvalificera sig för tak över huvudet.

Minst 100 personer i Stockholm kan sväva i livsfara 

SVT Stockholm har tagit ut alla tvångsvårdsdomar i länet de senaste fem åren från förvaltningsrätten. Vi kan nu berätta att många fler än Sanne kastas mellan två olika lagstiftningar.

Vår granskning visar att minst 100 människor i Stockholms län levt i samma livsfarliga tillstånd som Sanne. De är så psykiskt illa däran att de tvångsvårdats i psykiatrin, men de har också blivit inlåsta på LVM-hem för att de missbrukar på ett livshotande sätt. 

Det är de allra sjukaste. Men minst 6 000 människor i Stockholms län har både missbruksdiagnos och psykiatrisk diagnos, visar siffror som SVT Stockholm kunnat ta fram med hjälp av Socialstyrelsens databas. I hela landet finns minst 16 000 människor med dubbla diagnoser.

Reportaget Vem kan rädda Sanne? är ett samarbete mellan SVT Nyheter Stockholm och Uppdrag granskning. Programmet sänds på SVT1 klockan 20 onsdag den 7 november 2018 och finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet