Polis på plats i Husby i nordvästra Stockholm efter skottlossningen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Misstänkt för Husbymord häktad efter överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten släppte en man som misstänks för dödsskjutningen i Husby förra veckan på fri fot. Hovrätten har nu beslutat att mannen ska vara häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Tingsrätten ansåg inte att den bevisning mot den misstänkte mannen som åklagaren presenterade vid häktningsförhandlingen i fredags var tillräckligt stark för att motivera att mannen skulle häktas och avslog begäran.

Åklagare Alexandra Bittner överklagade tingsrättens beslut till Svea hovrätt som beslutade att mannen skulle häktas.

Husbymordet – maj 2021

– Hovrätten gjorde den bedömningen på samma underlag som presenterades för tingsrätten, säger Alexandra Bittner till TT.

På fri fot

Mannen släpptes på fri fot efter häktningsförhandlingen i tingsrätten och är därför nu häktad i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för mord.

Ytterligare en person anhölls på lördagen misstänkt för inblandning i mordet.

– Om den personen ska begäras häktad måste det ske senast i morgon, säger Alexandra Bittner.

Dödsskjutningen skedde den 31 maj, då flera personer vid 15.30-tiden larmade om skottlossning nära stadsdelens tunnelbanestation. Den skjutne, en man i 25–30-årsåldern, fördes allvarligt skadad till sjukhus där han avled.

Utreder koppling till Hjulstaskjutning

Polisen utreder om det finns någon koppling mellan Husbymordet och ett mord som skedde strax före midnatt samma dygn i närliggande Hjulsta.

En man i 30-årsåldern hittades då skottskadad på en parkeringsplats.

Han fördes till sjukhus, men senare under natten meddelade polisen att han avlidit. I det ärendet har ingen misstänkt person gripits än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husbymordet – maj 2021

Mer i ämnet