Stort polis- och sjukvårdspådrag på onsdagen vid Grimstaskolan efter att en knivbeväpnad man knivskurit en anställd. Foto: Janne Åkesson/Swepix

18-åring häktad för knivskärning på skola

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man häktades på fredagen för onsdagens knivdåd på Grimstaskolan i västra Stockholm. Mannen misstänks för grovt olaga hot i två fall och enligt Åklagarmyndigheten har mannen uppgett att han lider av psykisk ohälsa och att syftet var att väcka uppmärksamhet.

Det var vid lunchtid på onsdagen som en 18-årig man med en kniv och ett pistolliknande föremål tog sig in på Grimstaskolan. I samband med att personal på skolan försökte stoppa mannen knivskars en man och en annan skadades i axeln. Skadorna betecknades av polisen som lindriga.

Även den knivbeväpnade 18-åringen fick knivskador i samband med att han övermannades.

Under fredagseftermiddagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för två fall av grovt olaga hot.

Uppger att han lider av psykisk ohälsa

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har 18-åringen själv uppgett att han lider av psykisk ohälsa och att syftet med händelsen var att väcka uppmärksamhet.

Mannen har tidigare behandlats för psykiatrisk vård och under en kortare period under 2021 tvångsvårdats då han ansågs ha vanföreställningar som bedömdes medföra betydande risk för eget eller annans liv.

Hör en förälder och grundskolechefen om knivskärningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad föräldern Havva Nelik, vars son går på Grimstaskolan, tänker om knivdådet där en i personalen skadades lindrigt. Foto: Leonora Toplica/SVT och Janne Åkesson/Swepix

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.