Skadorna efter ambassadbranden i Stockholm 5 april är så pass omfattande att det kan ta uppåt ett år innan Portugal kan återuppta sin verksamhet i lokalerna. Foto: SVT

Misstänkt för Karlaplansbranden har erkänt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern har erkänt att han orsakade den stora branden på Östermalm i Stockholm i onsdags. Mannen begärs nu häktad misstänkt för mordbrand.

Mannen, som är i 50-årsåldern, begärs häktad på sannolika skäl för mordbrand. Han har erkänt gärningen, det skriver åklagarmyndigheten på sin webbplats.

– Hans agerande är enbart för att han ville fästa omvärldens uppmärksamhet på ett problem med trafficking med små barn i Portugal. Och där är det några speciella barn han har fokuserat på och han har tydligen en hemsida. Där har han skrivit hela anledningen till varför han agerade som han gjorde. Syftet med hans handlingar är klart redogjorda på den hemsidan, säger mannens försvarare Eva Meiton.

Ambassadbrand vid Karlaplan

”Rör sig om grov mordbrand”

Det var i onsdags som en brand startade i Portugals ambassad vilket slutade med 14 drabbade personer, varav två skadade förda till sjukhus. Häktningsförhandling kommer att äga rum på lördag vid jourdomstolen som har sina lokaler i Stockholms tingsrätt.

– Det här rör sig om grov mordbrand så jag kan inte se någon annan utgång än att åklagaren får bifall för sin framställan, vilket innebär att han i så fall blir häktad, säger Eva Meiton.

Det råder förundersökningssekretess i ärendet och åklagaren kommer att begära att förhandlingen hålls inom stängda dörrar.

– Det är en lång bit kvar innan det här målet når någon huvudförhandling. I alla fall ett par månader, det är mycket utredning kring skador, utredningar och teknisk undersökning och sådant kan ju ta tid, säger Eva Meiton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambassadbrand vid Karlaplan

Mer i ämnet