Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva kommenterade under torsdagen händelsen i Sverige Foto: TT

En person anhållen efter Karlaplansbranden

Uppdaterad
Publicerad

Den man som greps på onsdagen misstänkt för att ha startat branden vid Karlaplan har anhållits. Räddningstjänsten har avslutat sin insats efter den stora branden vid Karlaplan, och det är oklart när de boende kan flytta hem igen, huset fick stora skador. Portugals utrikesminister kommenterar händelsen. Han menar att det är en allvarlig händelse.

– Personen som greps i går är nu anhållen som skäligen misstänkt för mordbrand. Man har hållit ett första förhör med honom men i övrigt kan jag inte säga mer om personen, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Det var vid lunchtiden på onsdagen som en brand startade inne på Portugals ambassad vid Karlaplan på Östermalm. I fastigheten fanns också ytterligare två ambassader, en restaurang och privatbostäder. En person är gripen misstänkt för att ha startat branden.

Ambassadbrand vid Karlaplan

Vid nio-tiden på torsdagsmorgonen, dagen efter branden, packade räddningstjänsten ihop efter den stora insatsen. Då var branden släckt sedan länge, men brandkåren var på efterbevakning.

– Vi var där för att se att det inte poppade upp glödbränder eller började pyra någonstans, men klockan nio avslutade vi, säger Peter Tistam, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Totalt drabbades 14 personer av branden, två personer fördes till sjukhus för kontroll med lindriga skador.

Kort förhör med den misstänkte

Ett förhör påbörjades med den misstänkte under onsdagskvällen vid 18.30-tiden. Enligt Zilla Hirsch, åklagare, är motivet fortfarande okänt.

– Jag vet ingenting om det ännu. Vi får se om han säger något i förhör om vad som har hänt och varför, säger hon.

Eva Meiton, försvarsadvokat, blev vid 11-tiden på torsdagen den misstänktes försvarare.

– Jag har varken  hunnit träffa honom, eller utredarna. Jag tror inte jag har någon mer information förrän i morgon, säger hon.

Polisen anser under torsdagsförmiddagen att det är för tidigt att kommentera motivet.

– Det ska hållas förhör med personen först, säger Mat Eriksson, kommunikatör vid polisen.

Portugals utrikesminister

Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva kommenterade under torsdagen händelsen i Sverige. Det rapporterar flera medier i Portugal, bland andra RTP Notícias och Diário de Notícias.   

Utrikesministern menar att det är en allvarlig händelse utförd av en okänd man samtidigt som han menar att det inte finns något som tyder på att branden på ambassaden är en terrorhandling.

Enligt utrikesministern ska mannen ha uttryckt missnöje med problem om människohandel i Portugal.

Vill du få senaste nytt från SVT Nyheter Stockholm direkt? Installera pushnotiser direkt i mobilen genom att ladda ner SVT Nyheters app, gå till ”inställningar”, klicka på ”notiser” och välj sedan ”Stockholm”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambassadbrand vid Karlaplan

Mer i ämnet