Skadorna efter ambassadbranden i Stockholm 5 april är så pass omfattande att det kan ta uppåt ett år innan Portugal kan återuppta sin verksamhet i lokalerna. Foto: Hampus Rundberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Storbrand vid Karlaplan – minst 14 personer drabbade

Publicerad

Det brinner i ett flerfamiljshus på Karlaplan på Östermalm i Stockholm, i fastigheten finns också tre ambassader och en restaurang. Branden startade på Portugals ambassad. Vid 14-tiden greps en person i centrala Stockholm misstänkt för att ligga bakom branden.

Strax innan klockan 12 startade branden på Portugals ambassad vid Karlaplan i centrala Stockholm.

– Det är ett tjugotal räddningsfordon på platsen och i nuläget är det fortfarande oklart vad det är som orsakat branden, sa SVT:s reporter på plats, Hampus Rundberg, vid 12-tiden.

Polisen gick tidigt ut med att man sökte en man i 50-årsåldern som misstänks för att ligga bakom branden och vid 14-tiden meddelade man att en person gripits i centrala Stockholm.

– Gripandet gick lugnt till. Mannen som vi har gripit är skäligen misstänkt för mordbrand. Han stämmer väl överens med signalementet vi gick ut med och det finns annat som tyder på att det kan vara rätt person, säger Mats Karlsson, kommunikatör vid polisen i Stockholm.

Utesluter inte medgärningsmän

Den misstänkte mannen ska nu förhöras och det kommer att genomföras en teknisk undersökning av det brandhärjade huset. Polisen utesluter inte att fler gärningspersoner kan vara inblandade.

– Vi ska naturligtvis ta reda på om det kan vara fler gärningspersoner inblandade. I nuläget har jag inte fått någon information som skulle tyda på att vi söker efter fler personer, säger Mats Karlsson.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

”Kraftig rökutveckling”

Huset är från förra sekelskiftet. Utöver Portugals ambassad inrymmer fastigheten även Tunisiens och Argentinas ambassader samt en restaurang. Narvavägen ner mot Djurgården är helt avstängd under räddningsarbetet.

Enligt polisen skadades två personer lindrigt, totalt drabbades 14 personer. Räddningstjänsten var vid 15-tiden på plats med 20 till 26 enheter.

– Branden är inte under kontroll. Det har ju tagit sig ner i golv och väggar och det sprider sig i ventilation. Det är ett tungt jobb fortfarande och det är rökigt som fasiken, säger Roger Steffen, vid räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten har en del boende själva evakuerat fastigheten. Vid 15-tiden beräknade räddningstjänsten att släckningsarbetet skulle pågå fram till och med 18.

Rättelse: Under onsdagen uppgav polisen i ett tidigt skede att 14 personer var lindrigt skadade. Under torsdagen ändrade polisen sina uppgifter, det var bara två personer som blev lindrigt skadade,men totalt är 14 personer drabbade av branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ambassadbrand vid Karlaplan

Mer i ämnet
Mer Stockholm
Mer Nyheter