Foto: Anders Nordqvist, SVT

Stora skador efter branden – hade precis renoverats

Uppdaterad
Publicerad

Det brandhärjade huset är från tidigt 1900-tal och har ett mycket högt skyddsvärde, säger Stadsmuseet. Bostadsrättsföreningen hade dessutom renoverat fastigheten under åtta år, men nu är mycket förstört. Skadorna är stora, säger räddningstjänsten.

Det är inte en helt vanlig byggnad som brann i går på Narvavägen vid Karlaplan. Huset är från tidigt 1900-tal och är klassat av Stockholms stadsmuseum en byggnad av synnerligen högt kulturhistoriskt värde, en så kallad blåklassning.

– Blåklassning kan bero på olika saker, som en representativ arkitektur eller att huset bär på en historia, säger Signe Wirdby, byggnadsantikvarie på Stockholms stadsmuseum.

Ambassadbrand vid Karlaplan

Huset på Narvavägen klassades redan på 70-talet.

– Det är en så kallad representativ adress där man lagt stor omsorg på arkitekturen, det är väldigt påkostat och medvetet. Det är inget hafsverk, säger Signe Wirdby.

Stora skador

Branden är släckt men det är fortfarande avspärrat framför fastigheten på Narvavägen. Huset har stått tomt i natt och det är osäkert när de boende kan flytta hem igen.

Brandingenjör Mats Körner var på plats på Narvavägen på torsdagsmorgonen som vakthavande och säger att nu är det upp till försäkringsbolagen och fastighetsägaren att göra resten.

– Allt är släckt och vi räknar nu med att fastighetsägaren gör allt för att de boende ska kunna komma tillbaka i den omfattning det går. Det är ju ganska stora skador på infrastrukturen, säger Mats Körner.

Åtta års renovering

Björn Lindskog, ledamot i bostadsrättsföreningen är på väg hem till Stockholm för att delta i ett extrainkallat möte.

– Jag ska upp till förödelsen. Vi har renoverat i åtta år, och lagt ner väldigt mycket pengar. Det var kanonfint innan branden, säger Björn Lindskog.

Framför huset, som är från förra sekelskiftet, stod på torsdagen flera polisbilar och de blåvita polisbanden spärrade av trottoaren.

– Avspärrningarna kvarstår i väntan på att det ska bli möjligt att genomföra en teknisk undersökning. Det är inte möjligt ännu, det måste svalna, säger Anna Westberg.

Totalt drabbades 14 personer av branden, två personer fördes till sjukhus för kontroll med lindriga skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambassadbrand vid Karlaplan

Mer i ämnet