Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Första förhören med misstänkte bombmannen

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Peter Nilsson var mycket fåordig efter att förhöret med hans klient avslutats.

Förhöret med den misstänkte bombmannen inleddes klockan 17:00 på fredagen. Tre timmar senare var förhöret avslutat, men mannens advokat Peter Nilsson var mycket tystlåten om vad som kommit fram.

– Jag kommer inte att lämna några kommentarer över huvud taget, säger han till TT.

Hotade spränga byggnad

Mannen som på torsdagen barrikaderade sig i en lokal i Gamla stan i Stockholm och bombhotade flera riksdagspartier, anhölls natten till fredag. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm.

I fem timmar pågick dramat. Det började strax före klockan 14:30, när mannen gick in i Civil Right Defenders lokaler på Stora Nygatan 26 i Gamla stan i centrala Stockholm, nära Moderaternas högkvarter.

Mannen, som uppgett att han hade med sig ett farligt föremål, hotade att spränga byggnaden. Vittnen menade att han verkade bära någon form av bombväst eller bombbälte. Han ska också ha uttalat hot riktade mot Socialdemokraterna och Moderaterna.

Stort polispådrag

Dramat orsakade ett stort polispådrag. Nationella insatsstyrkan, bombtekniker och förhandlare kallades till platsen. Delar av Gamla stan och Socialdemokraternas huvudkvarter på Sveavägen spärrades av.

Vittnen har uppgett att mannen hade någon form av bombbälte eller bombväst på sig, men polisen säger dock att det inte rör sig om en riktig bomb.

”Kommer ni närmare så spränger jag mig”, ska mannen ha sagt till poliserna rapporterar Aftonbladet.se.

– Bombteknikerna har varit inne och de bedömer att det var ett ickefarligt föremål, sade Edward Docherty, platschef på Polismyndigheten, till SVT Nyheter på torsdagen.

Gick ut på gatan och gav upp

Det tog flera timmar innan polisen fick kontakt med den misstänkta mannen. Strax innan klockan 20, efter en dryg timmes förhandlingar med polisen, gav han upp. På tv-bilder kunde man se hur mannen gick ut på gatan utanför byggnaden och sträckte upp händerna.

Enligt polisen gick gripandet odramatiskt tillväga och ingen är skadad.

Vid 21-tiden hävdes avspärrningarna på Sveavägen och polisen började plocka ner avspärrningarna i Gamla stan. Polisen vill inte uppge något om mannens motiv, men säger att han ska ha agerat ensam.

Försvarare utsedd

Mannen anhölls klockan halv ett natten till fredag misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm, skriver åklagarmyndigheten i Stockholm på sin hemsida.

I samband med hotet i går genomförde polisen en husrannsakan på en adress på Värmdö.

– Det uppdagades information i utredningsarbetet som gjorde att vi bedömde att det var behövligt. Resultatet kan jag inte kommentera, säger Towe Hägg.

Identitet nu känd

Polisen sa i går till SVT Nyheter att man inte kunnat identifiera mannen, vilket man nu på fredag lyckats göra.

– Bilden kan ha klarnat för oss men det gör inte att vi kan berätta på vilket sätt, säger Towe Hägg.

– Bilden kan ju ha klarnat i och med att vi vet vem mannen är. Vi har gjort ett första förhör med honom men det finns inget ur det som vi kan berätta i nuläget.

TT: Är det bilden av motivet eller mannen i fråga?

– Det kan vara en sammanslagning av de båda.

Senast på måndag klockan tolv måste åklagare besluta om mannen ska släppas eller häktas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bombhot i Gamla Stan

Mer i ämnet