Mobil tandvård kommer nu bli möjligt i Stockholms län för de som är smittade av covid-19. Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT /

Mobilt tandvårdsteam införs för coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer fler patienter i behov av tandvård och har misstänkt eller konstaterad covid-19 kunna erbjudas behandling, rapporterar Vårdgivarguiden.

Folktandvården i Stockholm ska införa ett mobilt team för att kunna ta hand om patienter smittade med covid-19.

De som är smittade och är berättigade till nödvändig tandvård och har ett varaktigt behov av vård- och omsorgsinsatser ska där kunna få hjälp. Tandvården ska dock ges endast inriktas på akuttandvård.

Sedan tidigare finns en fast mottagning för smittade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Frigör skyddsmateriel

Svenska tandläkarförbundet har tidigare varnat för att coronakrisen kan ge allvarliga konsekvenser för tandhälsan eftersom tandvården har skurits ned till ett minimum i flera regioner för att frigöra skyddsmateriel åt den övriga sjukvården.

Från och med måndagen den 23 mars stängde Folktandvården de flesta av sina kliniker i Stockholms län. En handfull kliniker är fortfarande öppna och erbjuder enbart akuttandvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.