Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mobilen blev ett psykningsverktyg Foto: SVT

Mobiltelefonen – ett nytt sätt att övervaka sin partner

Uppdaterad
Publicerad

Ellen levde i flera år i en relation där hon utsattes för fysiskt och psykiskt våld. Hon beskriver hur mobilen blev ett verktyg i den psykiska misshandeln. Hanna blev avlyssnad via en app i telefonen av sin före detta partner utan att hon visste om det. Båda kvinnornas berättelser är exempel på kontrollerande beteenden som gått över styr.

Ellen tvingades att hela tiden skicka bilder på var hon var och vem hon befann sig med, även under jobbtid. Svarade hon inte direkt på sms och samtal blev hon anklagad för otrohet.

Ellen fick hundratals sms om dagen

Kontrollen och övervakningen ledde ofta till bråk och vid två tillfällen har ex-partnern dömts för att ha misshandlat henne.

– När vi bröt kunde han skicka hundratals sms på en dag om hur värdelös jag var, säger hon.

Hanna avlyssnades via app

I dag är mobiltelefonens funktioner en självklar del av mångas liv. Men för den som lever i en våldsam relation kan samma funktioner innebära att man blir både kontrollerad och övervakad. Via en app i telefonen lyssnade Hannas före detta partner på henne i hemmet, utan att hon visste om det.

– Han försade sig och berättade massa saker jag pratat med en kompis om. Jag vet inte hur många gånger han gjort det, säger hon.

Hanna beskriver det som att hennes partner varit besatt av henne och var hon befinner sig, och ständigt letat efter tecken på att hon är otrogen. Att partnern även kan ha hållit koll på henne via mobilens platstjänster slog henne först för några veckor sedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna som egentligen heter något annat blev bevakad av sitt ex via en app i telefonen. Foto: SVT

Ellen och Hanna heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer