Modellvillan i Enskede är årets Stockholmsbyggnad. Foto: Erik Lefvander

Årets Stockholmsbyggnad – modellvilla i Enskede

Publicerad

Lärkträ, etagelägenheter och ett möte mellan det gamla och det nya. Modellvillan på Gamla Tyresövägen i Enskede är vinnare i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad.

Vägg i vägg med Enskededalens flerbostadshus från 20-talet ligger den, Modellvillan som nu röstats fram till Årets Stockholmsbyggnad. Fastigheten färdigställdes under 2016 och rymmer åtta lägenheter, fyra ettor på bottenvåningen och fyra större etagelägenheter på övervåningen.

På platsen där Modellvillan i dag står fanns tidigare en utbyggnad tillhörande en av de snart hundra år gamla fastigheterna på gatan. Modellvillans fasad är klädd i lärkträ, ett träslag som med tiden kommer att gråna.

”Trevligt när ett mindre bygge kvalificerar sig”

Esa Koukila var på plats i Enskede under torsdagen.

– Vår dotter har skaffat en lägenhet i huset. Vi är här och hjälper till, kör hit möbler och inreder lite.

Esa Koukila.

Att Modellvillan skulle utses till Årets Stockholmsbyggnad var inget han räknat med.

– Det var en överraskning. Det är alltid trevligt när ett mindre bygge som det här kvalificerar sig och går hela vägen.

Vad är det som är så speciellt med det här huset?

– Fasadmaterialet och utseendet, och att man har kombinerat det med en befintlig byggnad som är upprustad. Kombinationen blev jättebra, säger Esa Koukila.

Utsedd till finalist i april

I mitten av april presenterades tio finalister i tävlingen. En jury hade plockat ut tio bidrag utifrån kriterier som arkitektur, hållbarhet, innovation och vilken betydelse byggnaden har för staden.

Så här skrev juryn om Modellvillan:

”Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera”.

Tävlade mot musikhögskola och saluhall

Stockholmarna hade fram till den 23 maj att rösta fram sin favorit. Modellvillan ställdes bland annat mot Kungliga musikhögskolan, den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg och bron över Rinkebystråket.

Modellvillan kommer nu att prisas med en plakett föreställande tornet på Stockholms stadshus.

Årets Stockholmsbyggnad

Visa

Årets Stockholmsbyggnad är en tävling som årligen arrangeras av Stockholms stad.

Stockholmarna bjuds in att rösta fram sin favorit bland byggnader, parker och infrastrukturanläggningar som färdigställts under det gångna året, i det här fallet 2016.

Tävlingen är också ett sätt att uppmärksamma och visa uppskattning för nya byggnader i fråga om skönhet och funktion för staden.

Källa: Stockholms stad, Stockholm växer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer