Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tror du reaktioner kommer väckas när en moderat förelår ett monument av en tidigare liberal? Hör Fjellner (M) svara i klippet. Foto: SVT arkiv/SVT

Moderat föreslår monument för liberalen Westerholm och hbtq-rörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte varje dag en politiker föreslår ett monument för att hedra någon från ett annat parti. Men det gör nu moderaten Christofer Fjellner. Han vill att Stockholm får ett monument tillägnat hbtq-rörelsen och den bortgångne liberalen Barbro Westerholms arbete.

– Hon är kanske den tydligaste symbolen för samhällets sätt att möta de homosexuellas kamp för rättigheter när det är som allra bäst, säger Christofer Fjellner (M), gruppledare i Stockholm stad.

Den tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) gick bort i mars tidigare i år, 89 år gammal. Westerholm ägnade större delen av sitt liv åt hbtqi+-rättigheter. Bland annat bidrog hon till att homosexualitet inte längre skulle sjukdomsstämplas – en händelse Fjellner (M) tagit fasta på i sin motion om ett monument för att hedra hennes kamp.

Starta klippet för att se arkivbilder från hbtq-rörelsens kamp och se vilken plats Fjellner (M) föreslår för monumentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.