Moderaterna tappar i Stockholms län. Men i Stockholms stad ökar partiets väljarstöd jämfört med valresultatet. Foto: Google earth/montage

Moderaterna fortsätter tappa väljare i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade SCB sin nya partisympatiundersökning. Bryter man ner siffrorna lokalt, ser man att Moderaterna tappar i förtroende i Stockholms län jämfört med valet. Samtidigt går Socialdemokraterna kraftigt framåt.

SCB har frågat väljare om hur de skulle rösta om det var riksdagsval idag. Lokalt är den största förändringen att Socialdemokraterna ökat med över fem procentenheter, jämfört med hur länsborna röstade i september. Förändringen är statistiskt säkerställd.

M tappar i länet men ökar i Stockholms stad

Moderaterna tappar i Stockholms län, samtidigt som deras väljarstöd i Stockholms stad ökar med nästan tre procentenheter.

Det lokala lyftet för M i Stockholms stad kan troligtvis förklaras med att Liberalerna tappar drygt tre procentenheter jämfört med valresultatet.

– Det är en läxa vi har att göra, att vinna tillbaka förtroendet från väljarna. Det är långt kvar till valet hoppas jag, om det nu inte blir extraval, säger distriktsordförande Kjell Jansson (M).

Hör distriktsordförandena från både Moderaterna och Socialdemokraterna i videon ovan.

Sverigedemokraterna framåt

Sverigedemokraterna går framåt med nästan två procentenheter i Stockholms stad samtidigt som partiet backar något i länet. Miljöpartiet går bakåt i både Stockholms stad och i Stockholms län men förändringarna är små.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.