Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En synnerligen hänsynslös gärning” – hör rådman Agneta Kornstrand, som varit ordförande i rättegången, om domen mot männen bakom dödsskjutningen vid Farsta centrum. Foto: Jessica Gow/TT

Flera döms för dödsskjutning vid Farsta centrum

Uppdaterad
Publicerad

En sommarkväll i juni förra året avlossades ett 20-tal skott i närheten av Farsta centrum, södra Stockholm, i vad som beskrivits som en vansinnesskjutning. 43-årige Tesfamichal Beraki och 15-årige Elias dog och flera personer skadades. Nu döms fyra män till långa fängelsestraff. Två av männen döms till livstids fängelse.

Strax efter skjutningen greps två män i 20-årsåldern vid en trafikplats i Järna efter en intensiv biljakt. De två männen, en från Södertälje och en från Haninge, var tidigare kända av polisen och dömda för bland annat ringa narkotikabrott.

I augusti greps ytterligare två män misstänkta för att vara inblandade i skjutningen.

Våldsvågen i Stockholm

Tingsrätten dömer nu mannen som sköt och den som agerade chaufför för två fall av mord och 17 fall av försök till mord. Båda döms till livstids fängelse och mannen som agerade chaufför utvisas dessutom på livstid.

De två andra männen som stått åtalade för inblandning i dådet döms även de till långa fängelsestraff. Den ena mannen döms till fängelse i 15 år och 10 månader, och den andra till fängelse i 12 år och 10 månader.

Uppmaningen: ”Ta så många du kan”

I förundersökningen går att se hur skjutningen planerats. I en chatt i meddelandeappen Signal kommunicerar en okänd person med den 20-åriga skytten – med uppmaningen:

”Bror alla du ser, bara smattra” och ”Ta så många du kan”.

Det är oklart vem eller vilka som var måltavla för skjutningen. Den misstänkta skytten säger i förhör att han bara fått en bild på några personer, men att han inte visste vilka de var.

Skytten erkände: ”Man har hotat mig”

När den 20-åriga skytten satt i häktet tog han själv initiativ till ytterligare förhör med polisen, där han erkände morden, mordförsöken och vapenbrottet. Men menar att han blev pressad att göra det. Enligt honom bland annat genom hotfulla anonyma meddelanden i Signal.

Övriga åtalade har nekat till brott.

Se SVT:s livesändning i samband med domen, på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de dramatiska bilderna från polisens kroppskameror när två av männen, efter en intensiv biljakt, grips i Järna. Foto: Bild från polisens förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet