– (S) lovade att ta fram ordningsvakter redan maj. Hur lång tid ska det behöva ta, säger Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Foto: TT arkiv

Moderaterna kritiska mot hanteringen av Husbyföretagarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver moderaterna i Husby att situationen tas på allvar efter att företagaren Salam Kurda lägger ner sin butik efter 32 år för att han känner sig otrygg.

Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, är kritisk till hur staden har hanterat krisen bland företagarna i Husby.

– Jag är helt vansinnigt förbannad på den socialdemokratiska ledningen i stadsdelsnämnden. De lovade både mig och Salam att ta fram ordningsvakter i Husby Centrum redan till maj, men det är ännu inga på plats. Hur långt ska det behöva gå innan de inser allvaret?

Politisk ovilja

– Det blev problem med upphandlingen men vi har satt upp övervakningskameror och många uppger att de känner sig tryggare, säger Elvir Kazinic (S), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Men Benjamin Dousa menar att den kameraövervakning som har placerats i Husby inte räcker till och att ordningsvakter bör tillsättas längre än tre månader om det ska vara lönsamt för vaktbolagen att ta sig an uppdraget. Staden har tidigare lovat Husbys företagare att de ska ta fram ordningsvakter för att öka säkerheten bland handlarna.

– En majoritet röstade för Moderaternas förslag om ordningsvakter, då kan man inte skylla på upphandlingen. Jag har själv pratat med säkerhetsföretagen och de säger att upphandlingen var för dåligt utformad, nu handlar det snarare om bristen på politisk vilja än byråkrati.

”Vi har en trygghetsstategi”

Men ordförande Elvir Kazinic (S) säger att man har inlett diskussioner med företagarföreningen om hur man ska förbättra tryggheten i Husby.

– Vi kommer att föra fram att vi vill se fler poliser i området. Samtidigt har vi en trygghetsstrategi  med ett samarbete med föreningar, fältarbetare och poliser i området. Vi satsar också på förebyggande åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.