Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé presenterar ett program mot gängkriminalitet. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Moderaterna vill se fler häktade

Publicerad

Moderaterna presenterar ett tolvpunktsprogram mot gängkriminalitet. Ett förslag är obligatorisk häktning för fler brott än i dag.

Moderaterna menar att förslagen inte bara leder till att fler kriminella låses in, utan att de också förebygger gängkriminalitet.

-Den allra viktigaste preventiva åtgärden är att stoppa gängens attraktionskraft, säger partiledaren Ulf Kristersson.

-Att stoppa gängen och låsa in gängkriminella är en djupt preventiv åtgärd.

Obligatorisk häktning

I tolvpunktsprogrammet finns både nya och gamla förslag. Ett av de nya är att gränsen för när häktning ska vara obligatorisk sänks. I dag är häktning obligatorisk vid brott med minimistraff två år. Moderaterna vill sänka den gränsen till ett år. Därmed omfattas även brott som till exempel grov misshandel, rån och utpressning, enligt partiet.

Partiet utgår från att hela rättssystemet behöver stärkas ekonomisk för att bland annat klara att ta emot fler häktade.

-Hela rättssystemet behöver nu stärkas för att vi med full kraft ska kunna bekämpa gängkriminalitet, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

Straff för langning

Moderaterna vill också höja straffen för narkotikaförsäljning, vilket är en viktig inkomstkälla för många gäng. Tobé hävdar att straffen i praktiken halverats efter en dom i Högsta domstolen 2012. Partiet vill nu se till att straffen kommer tillbaka till gamla nivåer.

Ytterligare ett förslag är att man ska straffas om man skyddar en brottsling genom att ljuga till dennes fördel i polisförhör.

För de grovt kriminella som är för unga för att sättas i fängelse föreslår Moderaterna ”en helt ny enhet inom kriminalvården” som ska avlasta socialtjänsten.

Bättre verktyg

Moderaterna vill också ge polisen bättre verktyg för att utreda brott. Partiet vill att hemlig kameraövervakning och hemlig teleavlyssning ska kunna användas vid brott med minimistraff på ett år. I dag går gränsen vid två år.

Dessutom föreslår de att polisen ska få använda sig av hemlig rumsavlyssning, så kallad buggning, vid brott med minimistraff på två år. I dag är gränsen fyra år.

Kristersson och Tobé presenterade förslagen i Fittja utanför Stockholm, som är ett av de 23 områden i Sverige som polisen betecknar som särskilt utsatta.

”Måste våga”

Bland de redan kända förslagen i Moderaternas tolvpunktsprogram finns att införa ens särskild gängbestämmelse i lagstiftning som ska kunna ge dubbelt så höga straff för brott som begås inom ramen för gängen.

Ett annat sedan tidigare känt förslag är att gängkriminella efter avtjänat straff ska kunna förbjudas att vistas i det område där personen levt sitt kriminella liv.

-Man måste våga göra de tuffa och hårda åtgärderna mot den lilla grupp som begår många brott, säger Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.