Hälften av alla som smittas av TBE bor i Stockholms län Foto: TT

MP: ”Orättvist om TBE drabbar fler fattiga än rika”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill att landstinget i Stockholms län ska subventionera TBE-vaccin. I en skrivelse som flera andra partier ställer sig bakom ber man landstinget om svar på hur spridningen av smittan ska minskas.

Vid mötet i hälso- och sjukvårdsnämnden 22 maj presenterade Miljöpartiet en skrivelse som kräver svar på vad landstinget gör för att hindra spridningen av TBE. Även allianspartierna samt S och V valde att stå som avsändare på skrivelsen.

Hälften av de smittade bor i Stockholms län

TBE är hjärninflammation som sprids till människan via fästingar. Enligt skrivelsen bor nästan hälften av de som smittas av TBE i Stockholms län. Varje år smittas mellan 200-300 personer i hela landet av TBE enligt Folkhälsomyndigheten, 2017 rapporterades 150 fall i Stockholms län. Ett sätt att skydda sig mot smittan är vaccin. Men vaccinet är idag inte subventionerat av Stockholms läns landsting.

Dyrt att vaccinera sig

Men det vill MP nu ändra på.

– Jag har sett hur svårt TBE kan drabba. Den lavinartade ökningen av denna allvarliga sjukdom gör att landstinget måste agera snabbt så att färre drabbas, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd.

I dagsläget kostar det 1200-1500 kronor att vaccinera sig mot TBE, och det är bara för grundskyddet. Vaccinet måste sedan uppdateras med en ny dos var tredje till var femte år. Från miljöpartiets sida är man orolig att det kan leda till att färre vaccinerar sig i socioekonomiskt utsatta områden. 

– Det är orättvist om TBE drabbar fler fattiga än rika. Möjligheterna till god hälsa ska inte hänga på vem som kan betala för sig. Miljöpartiet vill att Stockholms läns landsting subventionerar TBE-vaccin för att fler ska få ett bra skydd, säger Susanne Nordling.

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.