”Thomas Bodström har genom sitt styrelseuppdrag i Allra ansvar för en verksamhet där pensionssparare [...] blivit bedragna,” skriver de anställda vid Pensionsmyndigheten i ett brev till finansdepartementet. Foto: TT

Myndighetsanställda kräver att Bodström stoppas som landshövding

Publicerad

Anställda vid Pensionsmyndigheten kräver nu att regeringen drar tillbaka utnämnandet av Thomas Bodström till landshövding i Stockholm. I ett brev till finansdepartement argumenterar de för att Bodströms tidigare roll inom skandalomsusade pensionsbolaget Allra skadar förtroendet för det svenska pensionssystemet.

I slutet av augusti utsåg regeringen den tidigare S-ministern Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholms län med tillträde första november i år.

Nu har 54 anställda på Pensionsmyndigheten i ett gemensamt upprop krävt att utnämningen dras tillbaka.

”Ansvar för att pensionssparare blivit bedragna”

Anledningen är Bodströms tidigare uppdrag som ledamot i det skandalomsusade pensionsbolaget Allras styrelse.

”Thomas Bodström har genom sitt styrelseuppdrag i Allra ansvar för en verksamhet där pensionssparares tillgångar i den statliga, obligatoriska premiepensionen genom aggressiva och otillåtna försäljningsmetoder hamnat i fonder i vilka de, enligt Pensionsmyndigheten, blivit bedragna”, skriver de anställda i ett brev till finansdepartementet.

Flera polisanmälda

Skandalen kring Allra kallas den största sedan premiepensionssystemet infördes för nära 20 år sedan. Pensionsmyndigheten menar att fondspararnas pengar har använts till att berika ägarna själva. Bolaget anklagas också för falsk marknadsföring kring sina fonder.

Pensionsmyndigheten har polisanmält flera ledande personer inom bolaget.

”Väcker stor besvikelse och oro”

”Regeringen har således till landshövding utnämnt en person som tills nyligen var styrelseledamot i ett bolag som är föremål för en utredning om brott mot det allmänna pensionssystemet. Det väcker stor besvikelse och oro hos oss som arbetar med att förvalta och söka skapa förtroende för pensionssystemet”, skriver de anställda, och avslutar med:

”Med bakgrund av ovanstående vill vi att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län.”

SVT Nyheter har sökt Thomas Bodström för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer