Foto: TT

Mysbrasor farligare för luften än trafiken

Publicerad

Att elda med ved är riktigt dåligt för luften i storstäderna, så pass dåligt att forskarna till och med blev förvånade över resultatet. En ny studie som presenteras idag visar att luftföroreningar från vedeldning är lika dödligt eller till och med värre än de som kommer från trafiken.

Att luftföroreningar från trafiken är skadligt känner alla till, men en ny studie som presenteras idag av Naturvårdsverkets forskningsprogram SCAC, visar att vedeldning är lika illa. Studien har mätt hälsoeffekter av luften i Stockholm, Göteborg och Umeå och brasor har minst lika stora dödliga effekter på luften som trafiken. Det gäller till och med i Stockholm där många bor i lägenhet och man kanske inte eldar så mycket.

Även om luften i Sverige successivt har blivit bättre menar forskarna att utsläppen från trafik och vedeldning är två stora kvarstående problem i svenska tätorter. Trafik och vedeldning bidrar till små hälsofarliga partiklar i luften, och forskarna beräknar att de partiklarna orsakar 170-400 dödsfall varje år i Stockholm.

– Trots att långväga luftmassor ger det största bidraget till partikelhalter i svenska städer så talar vår kunskap om olika partiklars effekter för att lokala utsläpp av små partiklar från trafik och vedeldning ger större konsekvenser på dödligheten, säger Bertil Forsberg vid Umeå universitet.

Motsvarande siffror för Göteborg och Umeå är 100-240 respektive 9-23.

Stor påverkan på hälsan

För de allra minsta partiklarna är utsläppen från vedeldning lika stora eller till och med något större än de från vägtrafiken.

Forskargrupper från Karolinska Institutet, Umeå universitet och Göteborgs universitet har studerat hur luftföroreningarna påverkar hälsan och resultatet visar att det finns ett tydligt samband mellan exponeringen för sot och stroke samt mellan avgaspartiklar och låg födelsevikt.

– Det finns också en koppling mellan exponeringen för luftföroreningar och nedsatt lungfunktion, säger Göran Pershagen på Karolinska Institutet.

SCAC

Forskningen om vedeldning och trafik presenteras idag av Naturvårdsverkets forskningsprogram, Frisk luft och klimat, SCAC – Swedish Clean Air and Climate Research Program. Forskningen har enligt Naturvårdsverket gjorts av några av Sveriges främsta forskargrupper inom området och inkluderar både effekter på hälsa, ekosystem och klimat.

SCAC är ett treårigt forskningsprogram som finansieras av Naturvårdsverket. Deltar gör IVL Svenska Miljöinstitutet (koordinator), Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Lunds universitet, Karolinska Institutet, Umeå universitet, Stockholm stad med SLB Analys, SMHI och IIASA.

Hela rapporten kan man läsa på www.scac.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.