Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En Atlasspinnare från Sydostasien satt på en husfasad när den upptäcktes av förbipasseranden i Gamla stan. Foto: Privat/SVT

En av världens största fjärilar hittades i Gamla stan

Uppdaterad
Publicerad

En av världens största fjärilar upptäcktes på en husfasad i Gamla stan i helgen. Men hur fjärilen hamnade där är en fråga många ställt sig.

– Min första tanke var att det kanske berodde på klimatförändringar, säger Johan Palmgren som var en av de som såg fjärilen.

De förbipasserande lyckades förutom att haffa jättefjärilen på video även fånga den i en låda – för att föra den till Fjärilshuset i Hagaparken. Men problemet var bara att den inte tillhörde dem. Mysteriet om hur fjärilen, som normalt finns i Sydostasien, hamnat i Gamla stan, har gäckat många.

– Den har har inte flugit från Sydostasien till Gamla stan, de här kan knappt flyga några hundra meter, säger fjärilsexperten Mikael Odell.

I videon kan du höra fjärilsexperten berätta om hur han tror att en av världens största fjärilar hamnade i Gamla stan i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.