Cathrin Bergenstråhle (M) säger att det var en väldigt olämplig plats för en stenkross. T.v. i bilden ser man högtalare som motståndare till planerna placerat ut på platsen för att illustrera bullret. Foto: Lars Klingstedt/Sören Andersson

Nacka förbjuder planerade stenkrossen

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun har förbjudit Skanskas planerade och omstridda stenkross i ett naturområde mellan Saltsjö-Duvnäs och Fisksätra.

Under onsdagen beslutade Nacka kommuns miljö- och stadsbyggnadsnämnd att förbjuda Skanskas planerade och omstridda stenkross som var tänkt att stå på ett berg.

– Det är en väldigt olämplig plats. Det skulle påverka naturmiljön, landskapsbilden och många närboende och deras närmiljö, säger Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i nämnden.

Det var byggföretaget Skanska som velat anlägga en stenkross vid Drevinge gård mellan Saltsjö-Duvnäs och Fisksätra i ett naturområde i Nacka kommun. Planerna har väckt stora protester, framför allt har många oroat sig över bullret. Men bullret var inte det främst avgörande för miljö- och stadsbyggnadsnämndens beslut.

Oro över utsläpp

– Bullret var inte det vi främst bekymrade oss över, utan utsläppen från lastbilar och risken för utsläpp i vattnet, säger Cathrin Bergenstråhle.

Kommunen ansåg att de nu kunde förbjuda stenkrossen med hjälp av miljölagstiftning.

– Det finns många aspekter, det är en väldigt känslig miljö nära Skurusundet, vid vattnet. Det är i stora fritidsområden med stora naturvärden, säger Cathrin Bergenstråhle.

Oklart om beslutet överklagas

På Skanska beklagar man beslutet, Patric Elmén presschef Skanska Sverige, skriver i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm att det kommer leda till längre transporter och att det är viktigt med en plats för återvinning av bergmassor nära byggprojekten. Enligt Skanska finns också många missuppfattningar angående stenkrossen, bland annat buller.

– Det finns riktlinjer från myndigheter om hur mycket sådan här verksamhet kan bullra, och dessa måste vi och alla andra aktörer följa, vilket vi gör. Vi är vana att dämpa bullret med olika avskärmningar, så att omgivningen inte blir störd. Vi har gjort en bullerutredning som visar detta, säger Patric Elmén.

Marken för den planerade stenkrossen är privat och det är ännu oklart om Skanska väljer att överklaga beslutet.

– Vad som sker nu är att vi kommer att analysera beslutet. Om vi tar ärendet till Länsstyrelsen får bli en senare fråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.