Här pumpas ljudet av krossad sten ut med 120 decibel. Foto: Lars Klingstedt

Värstinghögtalare illusterar ljudet av stenkross i Nacka

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot Skanskas planer på att bygga en stenkross intill Skurusundet i Nacka fortsätter. För att illustrera hur mycket stenkrossen kommer att låta, har nätverket ”Stoppa krossen” hyrt in en ljudanläggning från Roskilde där 120 decibel stenkrossljud spelades upp under ett par timmar på lördagen.

Ljudanläggningen, som är samma typ som Roskildefestivalen använder på sin stora scen, står på en långtradare uppe på berget i Gungviken – den plats där Skanska vill bygga en anläggning för att krossa 600 000 ton sten varje år.

– Vi spelar upp ljud från en stenkross så att man kan få en uppfattning om hur högt det kan komma att att låta. Ljudnivån från högtalarna kommer att ligga på 120 decibel så om man står i närheten av dem blir man döv, säger Eva Nisser som är talesperson för nätverket ”Stoppa krossen”.

Demonstranterna från "Stoppa krossen" var tvungna att stå långt ifrån högtalarna för att inte bli hörselskadade. Foto: Lars Klingstedt

4 200 namnunderskrifter mot byggplanerna

Nätverket har nu samlat in nästan 4 200 namnunderskrifter mot byggplanerna. Hyran till ljudanläggningen har samlats in genom så kallad ”crowdfunding” – 200 000 kronor har kommit in, framför allt från de som bor i närområdet.

– Bullret från stenkrossen kommer att pågå dygnet runt. Det blir outhärdligt för de som bor i husen närmast anläggningen. Men även de som bor några kilometer bort kommer att höra bullret eftersom stenkrossen ska ligga på en höjd intill vattnet vid Skurusundet där ljudet kan fortplanta sig fritt, säger Eva Nisser.

Ljudet fortplantar sig lätt över vattnet. Foto: Lars Klingstedt

Politikerna kommer troligen att rösta nej

Politikerna i Nacka har tidigare sagt att de inte vill ta ställning till byggplanerna innan allt underlag finns tillgängligt. Men nu har Alliansen kommit fram till att de kommer att säga nej av miljöskäl.

– Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommer att fatta beslut nu på onsdag den 10 april, säger Eva Nisser.

Skanska vill inte lämna någon kommentar innan nämnden fattat sitt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.