Det blir ett boende för flyktingfamiljer i Hells Angels gamla lokaler. Foto: SVT

”De får gärna bo här om de sköter sig”

Uppdaterad
Publicerad

Nu när Nacka kommun köpt Hells Angels villa i Saltsjö-Boo står det klart att det kan bli flyktingfamiljer med uppehållstillstånd som flyttar in. – Det är inget problem, bara de sköter sig, säger grannen Per-Olof Jansson.

Efter många turer har Nacka kommun nu köpt det röda huset i villaområdet i Saltsjö-Boo. Planen är att villan där Hells Angels hållit till ska användas till socialt boende. Till en början är tanken att ett par flyktingfamiljer som fått uppehållstillstånd ska bo där.

– Om det blir helt vanliga invandrarfamiljer så känner inte jag att det skulle vara något problem, det man varit rädd för är det man läst i tidningen om de här ungdomarna som har andra normer. Jag känner inget agg mot invandrare, de får gärna bo här om de sköter sig, säger Per-Olof Jansson som bor i närheten.

Starka reaktioner mot bygget tidigare

Tidigare har det pratats om att huset skulle bli boende för ensamkommande flyktingbarn, vilket fått flera grannar att reagera starkt och skriva arga mejl till kommunen. Några har även uttryckt att de föredrar Hells Angels framför ensamkommande. Men kommunen är nöjd.

– Nu har vi fått ett boende vi kan använda till olika målgrupper, flyktingar med mera. Och vi vill inte ha Hells Angels i vår närhet, de förknippas med kriminalitet, säger Jan-Eric Jansson (KD), kommunalråd i Nacka.

Vill se ett blandat Nacka

När SVT pratar med grannar i området vill ingen av de kritiska till boendet ställa upp på en intervju. I Orminge centrum ett par kilometrar bort är tongångarna positiva.

– Klart man ska hjälpa människor. Varför ska man stödja kriminalitet för, det funkar ju inte, säger Christer Wester.

– Varför inte, jag tycker det är jättebra. Jag kom ju själv hit och blev jättebra mottagen, säger Aune Pusa.

Och kommunen letar efter fler boenden av den här typen.

– Vi kommer söka boende på många olika håll, inte bara där det finns hyresrätter utan även mitt i villaområden. Vi vill inte skapa små områden med invandrare, det är det blandade Nacka vi vill se, säger Per-Olof Jansson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.