Nämndeman lämnar sina uppdrag efter kritiserad dom

Uppdaterad
Publicerad

En av de två nämndemän som kritiserats efter att ha friat en man för misshandel på grunder som att han ”har en god familj”, hoppar nu av sina politiska uppdrag för Centerpartiet. Det uppger mannen själv för Aftonbladet.

De två nämndemännen har kritiserats hårt både internt av sitt eget parti och externt efter den dom i Solna tingsrätt som uppmärksammats under helgen. I domen frias en man för misshandel av sin hustru på grunder som bland annat att han kommer från en ”god familj, till skillnad från kvinnans”.

Rätten skriver också i domen att ”det inte är ovanligt” att kvinnor ljuger om misshandel för att till exempel få en egen lägenhet. Man går också hårt åt kvinnans trovärdighet med argument som att ”det normala 'i dessa kretsar' är att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad” istället för i den här kvinnans fall att hon anmälde till polisen.

Lämnar självmant uppdragen

De två nämndemännen som friade mannen är båda politiskt aktiva på kommunal nivå i Centerpartiet. Efter att partiet startat ett uteslutningsärende under dagen meddelar nu den ena av de två nämndemännen att han hoppar av alla politiska uppdrag.

– Hela den här händelsen har tagit hårt på mig och gjort att jag valt att självmant hoppa av samtliga mina politiska uppdrag, skriver mannen till Aftonbladet.

Nämndemannen skriver också till tidningen att han tar avstånd från de delar av domen som uppmärksammats av medier det senaste dygnet, men att han står fast vid sin bedömning av fallet.

SVT Nyheter har sökt nämndemannen utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet