Bilden är ett montage. Foto: TT, SVT

Nämndeman somnade – rättegång måste tas om

Uppdaterad
Publicerad

En rättegång där en man dömdes till tio års fängelse måste tas om, det har Svea hovrätt beslutat. Anledningen är att en nämndeman ska ha somnat under huvudförhandlingen. Själv menar nämndemannen att hon höll sig vaken, men ett filmklipp bevisar motsatsen enligt hovrätten.

Målet har nu skickats tillbaka till Nacka tingsrätt för en ny prövning.

– Det är förstås väldigt olyckligt, säger Cecilia Klerbro, lagman och chef vid Nacka tingsrätt.

Finns det något sätt att undvika att ledamöter somnar under förhandlingarna?

– Det kan vara svårt för rättens ordförande att se vad som händer på sidorna så det är ju bra om man påtalar det direkt om man upptäcker en sådan här sak. Då kan man ta om och rätta till direkt, säger Cecilia Klerbro.

Fångades på film

Det var i juli som en man dömdes till tio års fängelse i Nacka tingsrätt för bland annat försök till mord. I samma mål dömdes en annan man till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

Men domen överklagades till hovrätten och en av försvararna uppgav då att en nämndeman hade somnat under slutet av huvudförhandlingen. Försvararen skickade också in en filmsekvens från rättssalen till hovrätten. Nämndemannen har tillbakavisat att hon skulle ha somnat, men filmsekvensen gör att hovrätten inte kan dra någon annan slutsats än att hon faktiskt sov.

Händelsen kan ha haft betydelse för hur tingsrätten har dömt i målet och därför måste målet tas om, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

”Rätten har därmed inte varit domför vilket innebär att ett grovt rättegångsfel har förekommit. Felet påverkar förtroendet för domstolens avgörande och för rättssäkerheten i förfarandet”, skriver hovrätten.

Advokat: Minimikrav att man är vaken

Sargon de Basso, försvarsadvokat till mannen som dömdes för mordförsök, säger att hans klients anhöriga blev upprörda vid rättegången och att dagens beslut är glädjande.

– Ett minimikrav om man som i det är fallet ska döma någon till tio års fängelse är att man är vaken under rättegången.

Svea hovrätt kan inte svara på hur vanligt det är att nämndemän slumrar till i rättssalen.

– Jag har ingen överblick över hur vanligt det är. Det har inträffat tidigare, Jens Wieslander, vice ordförande vid Svea hovrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer