Staboudde fyr flyttades tidigare upp på land, nu står den i vattnet igen. Foto: Tomas Blideman/SVT

Här är skydden som ska rädda stränderna i Furusundsleden

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra kvadratmeter kust har ätits upp av erosion längs Furusundsleden genom åren. Och när havet sakta stiger hamnar mer mark i riskzonen. Därför pågår ett forskningsprojekt som försökt finna lösningar på problemet. 

En fem år lång forskningsstudie i Stockholms skärgård går nu in i sitt slutskede. Det är Statens geotekniska institut, SGI, och Lunds tekniska högskola som byggt miljöanpassade erosionsskydd längs Furusundsleden för att förhindra att vågor, strömmar och vind fortsätter nöta ner.

– När havsytan i framtiden kommer ligga högre kommer behovet av erosionsskydd vara stort, kan vi lösa det på ett hållbart och naturanpassat sätt har vi mycket vunnet, säger projektledare Per Danielsson på SGI.

Se klimatstrategen Anette Björlin berätta hur skydden fungerar i klippet ovan.

Naturanpassade erosionsskydd i Sverige

Strandfodring: I Ystad Sandskog hämtas sand ute till havs och läggs på stranden för att bredda den och hantera erosionen.  

Död Ved: Ätran skyddas av en kombination av block, pålade trädstammar och rotdelar som stabiliserar slänten tills rotsystemen är stora nog  för att armera åfårans kant.  

Natursten och växter: I Taske å används natursten, planterade träd och kokosmattor för att minska erosionen.  

Stenblock:  I Umeälven skyddar stenblock från erosion när is glider upp och ner längs strandkanten.

Källa: Statens geotekniska institut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.